Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010

Διασπασμένοι οι περιπτεράδες. Δείτε ποιοι θα απεργήσουν τελικά

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για απεργία το ερχόμενο τριήμερο οι δύο ομοσπονδίες 


και έτσι αύριο, το Σάββατο και την Κυριακή δεν θα κλείσουν όλα τα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία που εκπροσωπεί περιπτερούχους σε Αθήνα, Πειραιά (όχι όλους), Θεσσαλονίκη και Πάτρα ανακοίνωσε ότι δεν θα απεργήσει.

Αντίθετα το Σωματείο Ιδιοκτητών Περιπτέρων εμμένει και έτσι καλεί τους ιδιοκτήτες περιπτέρων να κατεβάσουν ρολά.
Ουσιαστικά δηλαδή μιλάμε για τα περίπτερα σε Ήπειρο, κεντρική Ελλάδα και τον... μισό Πειραιά που δεν εκπροσωπούνται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία.

Οι περιπτερούχοι αντιδρούν στις αυξήσεις των τιμών στα τσιγάρα που έχει προκαλέσει, όπως λένε, σοβαρό πλήγμα στα οικονομικά τους, αλλά και στο θέμα τον ταμειακών μηχανών που ήδη υπάρχουν στα περισσότερα περίπτερα.
 
Μάλιστα έχουν προγραμματίσει και δεύτερη απεργία το επόμενο Σαββατοκύριακο δηλαδή στις 29,30, και 31 Οκτωβρίου.
 
Σήμερα τα σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα ανέρχονται σε 40.000 ενώ σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Περιπτέρων είναι αρκετά πιθανό να μειωθούν κατά 8.000 τους επόμενους δώδεκα μήνες αν δεν αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση.
 
Οι αρνητικές εξελίξεις στον κλάδο έχουν φέρει την είσοδο αλλοδαπών στο επάγγελμα και με βάση τα τελευταία στοιχεία το 16% των περιπτέρων έχει περάσει σε ξένα χέρια.
 
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ανέφερε ότι οι πωλήσεις των ακριβών τσιγάρων έχουν μειωθεί έως 20% ενώ αυξήθηκαν κατά 28% οι πωλήσεις του στριφτού τσιγάρου.
 
Η πτώση της ζήτησης αποδόθηκε στην αύξηση του φόρου στα τσιγάρα που έγινε στις αρχές του έτους και είχε ως αποτέλεσμα η τιμή του ακριβού πακέτου να ανέλθει στα 3,80 ευρώ απο τα 3,20 ευρώ. Με τη νέα φορολόγηση που σχεδιάζει η κυβέρνηση, η νέα τιμή του πακέτου θα ξεπεράσει τα 4 ευρώ τους επόμενους μήνες αφού το υπουργείο Οικονομικών άλλαξε δύο φορές τους φόρους τους δύο τελευταίους μήνες.
 
Ο τελικός φόρος ανέρχεται πλέον στο 82,35% από 79,8%. Όπως εκτιμούν οι περιπτερούχοι το ακριβό πακέτο θα πωλείται προς 4,20 ευρώ το ένα. Τα μεσαία θα φθάσουν τα 3,30 ευρώ από 2,90 και τα φθηνά απο στα 2,80 από 2,40 σήμερα.
 
Οι παραπάνω τιμές μπορεί να αλλάξουν προς το δυσμενέστερο αφού οι βασικοί «παίχτες» της αγοράς ακόμη δεν έχουν διαμορφώσει την πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου