Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Ο εφιάλτης της Αλ Κάιντα ξανά πάνω από τις ΗΠΑ

Μνήμες 11ης Σεπτεμβρίου ξύπνησαν πάλι στις ΗΠΑ, η οποία ήταν έτοιμη να δεχτεί τρομοκρατική επίθεση όπως ειπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ήταν ένα αραβικό κράτος – με καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ – η Σαουδική Αραβία που βοήθησε να αναγνωριστεί η απειλή ασφαλείας από την Υεμένη.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή δύο δέματα που περιείχαν εκρηκτικά βρέθηκαν πάνω σε εμπορικά αεροσκάφη με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επρόκειτο για αεροσκάφη της UPS και της FedEx.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευγνωμονούν το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για τη βοήθειά τους στην αξιοποίηση πληροφοριών που βοήθησαν να τονιστεί η αμεσότητα της απειλής που προερχόταν από την Υεμένη", δήλωσε ο Τζον Μπρέναν, συμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα αντι-τρομοκρατίας.

Ο Μπρέναν ανέφερε σε μία δήλωση πως οι Σαουδάραβες, καθώς και αξιωματούχοι στη Βρετανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και "άλλοι φίλοι και εταίροι", βοήθησαν τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τα ύποπτα δέματα στο Ντουμπάι και στο βρετανικό αεροδρόμιο Ιστ Μίντλαντς. 

O αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την Παρασκευή πως τα ύποπτα πακέτα που κατασχέθηκαν στο Ντουμπάι και στη Βρετανία συνιστούν "μία αξιόπιστη τρομοκρατική απειλή", διαβεβαιώνοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να "εξολοθρεύσουν" την Αλ Κάιντα της Υεμένης, χώρα απ΄όπου έφυγαν τα πακέτα.

"Θέλω να ενημερώσω τους Αμερικανούς για μία αξιόπιστη τρομοκρατική απειλή στη χώρα μας", δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος στο Λευκό Οίκο. "Μία λεπτομερής εξέταση των πακέτων αυτών δείχνει πως περιέχουν προφανώς εκρηκτικά", πρόσθεσε. Ο Ομπάμα διευκρίνισε πως τα δύο πακέτα απευθύνονταν "σε εβραϊκούς τόπους λατρείας στο Σικάγο", στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος είχε λάβει σήμα συναγερμού από το βράδυ της Πέμπτης, διαβεβαίωσε πως έδωσε "εντολή σε όλες τις δυνάμεις της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών να κινητοποιηθούν για να προστατέψουν τον πληθυσμό από μία επίθεση". Σε τηλεφωνική επικονωνία που είχε ο πρόεδρος Ομπάμα με τον Βρετανό πρωθυπουργό έκανε λόγο "τρομοκρατική συνωμοσία", και εξήρε τον επαγγελματισμό των αμερικανικών και των βρετανικών υπηρεσιών στην κοινή τους προσπάθεια "να συντρίψουν αυτή τη συνωμοσία εν τη γενέσει". Οι δύο ηγέτες είπαν ότι οι ομάδες τους "θα παραμένουν σε στενή επαφή τις επόμενες ώρες και ημέρες", σύμφωνα με την ανακοίνωση.



Έρευνες και συλλήψεις στην Υεμένη
Μια γυναίκα που θεωρείται ύποπτη για την αποστολή των παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων, συνελήφθη σε σπίτι στην πρωτεύουσα Σαναά, ανακοίνωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας ασφαλείας της Υεμένης.  Δυνάμεις είχαν περικυκλώσει το σπίτι όπου κρυβόταν η γυναίκα η οποία θεωρείται ύποπτη για την αποστολή των παγιδευμένων με εκρηκτικά πακέτων στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της χώρας 'Αλι Αμπντάλα Σάλεχ δήλωσε πως η Υεμένη είναι έτοιμη να καταπολεμήσει την τρομοκρατία αλλά με τα δικά της μέσα και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αναμιχθεί στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Οι αρχές της Υεμένης κατάσχεσαν 26 ύποπτα δέματα και συνέλαβαν υπαλλήλους των εταιρειών αερομεταφορών και της κατανομής φορτίου στο διεθνές αεροδρόμιο της Σαναά.

"Είκοσι έξι ύποπτα δέματα κατασχέθηκαν από τις αρχές και εξετάζονται αυτή τη στιγμή" ανέφερε ανώνυμη πηγή. "Παράλληλα, υπάλληλοι των εταιρειών αερομεταφορών και της κατανομής φορτίου του αεροδρομίου της Σαναά συνελήφθησαν για ανάκριση" πρόσθεσε η πηγή, χωρίς να αναφέρει τον αριθμό των συλληφθέντων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι κατασχέσεις και οι συλλήψεις αποτελούν μέρος της έρευνας που διεξάγεται από τις αρχές της Υεμένης μετά από τον εντοπισμό δεμάτων που περιείχαν εκρηκτικές ύλες στο Ντουμπάι και τη Μεγάλη Βρετανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου