Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Παγκόσμιος συναγερμός στα αεροδρόμια – Ύποπτα δέματα «σπέρνουν» τον τρόμο

Τέσσερα αεροσκάφη καθηλωμένα σε ΗΠΑ και Βρετανία και η Ουάσινγκτον «βλέπει» πρόβα τρομοκρατίας από παρακλάδι της Αλ Κάιντα!


ΗΠΑ και Βρετανία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού όταν σε αεροσκάφος που απογειώθηκε από την Υεμένη και είχε προορισμό το Σικάγο, βρέθηκε δέμα που θεωρήθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός.
Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι ύποπτο δέμα που προερχόταν από την Υεμένη, κατασχέθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρίας FedEx στο Ντουμπάι, ενώ έρευνες έγιναν και σε τράπεζα στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.
Αστυνομικοί μεταφέρουν ύποπτο δέμα της UPS από τράπεζα στο Μπρούκλιν - ΦΩΤΟ REUTERSΑστυνομικοί μεταφέρουν ύποπτο δέμα της UPS από τράπεζα στο Μπρούκλιν - ΦΩΤΟ REUTERS
Ένα δοχείο μελάνης εκτυπωτή που είχε μετατραπεί σε βόμβα εντοπίστηκε -κατά τον έλεγχο στο Λονδίνο- μέσα σε αεροσκάφος της εταιρείας μεταφορών United Parcel Service (UPS). Ήταν αρκετό για να σημάνει συναγερμός και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Λίγη ώρα αργότερα, όμως, ο FBI ανακοίνωσε ότι το ύποπτο δέμα ελέγχθηκε και διαπιστώθηκε ότι δεν περιείχε εκρηκτικές ύλες.
Έντονη η αστυνομική παρουσία στη Νέα Υόρκη μετά τις τελευταίες εξελίξεις - ΦΩΤΟ REUTERSΈντονη η αστυνομική παρουσία στη Νέα Υόρκη μετά τις τελευταίες εξελίξεις - ΦΩΤΟ REUTERS
Άλλα δύο αεροπλάνα της ίδιας εταιρείας στο αεροδρόμιο της Φιλαδέλφεια και ένα στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσι ελέγθηκαν για ύποπτα δέματα. Σύμφωνα με την αστυνομία, το ίδιο έγινε και σε ένα φορτηγό της UPS στη Νέα Υόρκη. Στο Νιούαρκ, πάντως, το αεροσκάφος αποδείχθηκε «καθαρό».

Συναγερμός σήμανε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όμως, όταν ένα ύποπτο δέμα βρέθηκε σε κέντρο διανομής στο αεροδρόμιο Ιστ Μίντλαντς και ελέγχεται για προληπτικούς λόγους, ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία. Μάλιστα, εξαιτίας των ερευνών έκλεισαν τμήματα του αεροδρομίου. Το BBC μετέδωσε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις, ότι δεν επρόκειτο για βόμβα αλλά ότι το δέμα ήταν «δυνητικά απειλητικό».
Βρετανός πυροσβέστης στο σημείο όπου βρίσκονται τα κοντέινερ της UPS στο αεροδρόμιο του Ιστ Μίντλαντς - ΦΩΤΟ REUTERSΒρετανός πυροσβέστης στο σημείο όπου βρίσκονται τα κοντέινερ της UPS στο αεροδρόμιο του Ιστ Μίντλαντς - ΦΩΤΟ REUTERS
Λίγο αργότερα, ήρθε και η είδηση από το Ντουμπάι. Οι τοπικές αρχές, σε συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, κατάσχεσαν ένα ύποπτο δέμα στις εγκαταστάσεις της FedEx στο Ντουμπάι, το οποίο προερχόταν από την Υεμένη. «Ως πρόσθετο μέτρο ασφαλείας, η FedEx έχει αποκλείσει όλες τις αποστολές, που προέρχονται από την Υεμένη» δήλωσε ο Μόρι Λέιν, εκπρόσωπος της εταιρίας. 

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος δεν αποκάλυψε το όνομά του, τα μοναδικά ύποπτα δέματα για τα οποία γνωρίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκονται στο Ντουμπάι και στη Βρετανία και πρόσθεσε πως οι πληροφορίες για την πιθανή συνωμοσία προέρχονται από σύμμαχο στο εξωτερικό. 

«Βλέπουν» Αλ Κάιντα οι ΗΠΑ 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν την πιθανότητα να κρύβεται το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη πίσω από το ύποπτο δέμα που εντοπίστηκε στη Βρετανία, υποστήριξε Αμερικανός αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του. «Είναι μια πιθανότητα που την εξετάζουμε, έστω και αν είναι πολύ νωρίς ακόμη για να την αποδείξουμε. Οι αμερικανικές αρχές συνεργάζονται με τους ξένους εταίρους τους, τους Βρετανούς και τους υπόλοιπους, για να διακριβώσουν από πού μπορεί να προέρχονται όλα αυτά, ποιος ήταν ο στόχος και εάν πρόκειται για εκρηκτικά», είπε.
Αεροσκάφος της UPS στο αεροδρόμιο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ ελέγχεται από τους ειδικούς - ΦΩΤΟ REUTERSΑεροσκάφος της UPS στο αεροδρόμιο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ ελέγχεται από τους ειδικούς - ΦΩΤΟ REUTERS
Η αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας των μεταφορών (TSA) ανέφερε ότι «είναι ενήμερη για τις πληροφορίες που μιλούν για την παρουσία πιθανών ύποπτων αντικειμένων μέσα σε μεταφορικά αεροπλάνα στο Νιούαρκ και τη Φιλαδέλφεια και παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης». Η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι «για προληπτικούς λόγους τα αεροσκάφη ακινητοποιήθηκαν σε απομονωμένο σημείο προκειμένου να ελεγχθούν».

Όπως ήταν φυσικό, οι αρχές αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια.

Ενημερώθηκε ο Ομπάμα

Για την πιθανότητα τρομοκρατικής απειλής κατά των ΗΠΑ έχει ήδη ενημερωθεί ο Μπαράκ Ομπάμα. «Βασιζόμενοι στη στενή συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και τις αντίστοιχες ξένων συμμάχων μας, οι αρχές εξετάζουν δύο ύποπτα πακέτα, ένα σε αεροσκάφος που προσγειώθηκε στο Λονδίνο και ένα στο Ντουμπάι», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.

«Ο πρόεδρος έδωσε εντολή στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου καθώς και στην υπηρεσία εσωτερική ασφάλειας να αναλάβουν δράση για να εγγυηθούν την ασφάλεια του αμερικανικού λαού και να εντοπίσουν εάν αυτές οι απειλές αποτελούν μέρος επιπρόσθετης τρομοκρατικής συνωμοσίας», πρόσθεσε.

Για τις έρευνες έχουν ενημερωθεί και οι αρχές της Υεμένης, που πραγματοποιούν τις δικές τους έρευνες για την υπόθεση.

Αναστάτωση στις εβραϊκές συναγωγές

Εκτός από τις αρχές, σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν και οι συναγωγές της περιοχής του Σικάγο! «Μας ενημέρωσαν ότι πρέπει να λάβουμε πρόσθετα μέτρα ασφάλειας», δήλωσε η αντιπρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας στο Σικάγο, Λίντα Χαας. 

«Λάβαμε τα ενδεικνυόμενα από αυτήν την περίσταση μέτρα, εδώ στην κοινότητα, συμβουλεύσαμε τους υπευθύνους των συναγωγών να πράξουν ακριβώς το ίδιο. Ατυχώς, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαστε με τέτοια ζητήματα. Έχουμε, λοιπόν, εξοικειωθεί με παρόμοιες καταστάσεις», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου