Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010

Ξεκάθαρη απειλή - Θολός λόγοςΟ πρωθυπουργός απείλησε με βουλευτικές εκλογές εάν δεν εκλέξει πολλούς δημάρχους
- Δεν προσδιόρισε όμως τον πήχυ για τον αριθμό δημάρχων και περιφερειαρχών
- Παρωδία συνέντευξης - Απουσία συζήτησης - Δίωρος μονόλογος Γ. Παπανδρέου

Με την ξεκάθαρη απειλή του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου στιγματίστηκε η Διακαναλική Συνέντευξη του πρωθυπουργού, που στην ουσία δεν προσέφερε τίποτα στον έλληνα πολίτη, καθώς ήταν ουσιαστικά ένας δίωρος μονόλογος με αναμασήματα και τίποτα καινούρια. Κανένα ίχνος ελπίδας. 
 Από την πρώτη στιγμή ο κ. Παπανδρέου στην ερώτηση της κας Τρέμη έθεσε αμέσως την απειλή δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση που το κυβερνών κόμμα δεν πάει καλά στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, τότε ναι θα προσφύγει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Όπως είπε, εάν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό και δεν μπορεί η κυβέρνηση να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει, τότε η προσφυγή σε πρόωρες κάλπες είναι μονόδρομος.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου δήλωσε χαρακτηριστικά:: Δεν έχω λόγο και πρόθεση να πάω σε εθνικές εκλογές, αλλά αν βαρύνει η κατάσταση σε ότι αφορά τη δυνατότητα μιας κυβέρνησης να προωθεί τις αλλαγές θα υπάρξει η απόφαση του ελληνικού λαού. 

Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου σε καμία περίπτωση δεν έθεσε τον πήχυ για τον αριθμό των δημάρχων και των περιφερειαρχών, που θα θεωρήσει επιτυχία για το κυβερνών κόμμα, να μιλήσει δηλαδή ξεκάθαρα πως επιτυχία θα θεωρήσει τόσους δημάρχους και τόσους περιφερειάρχες. Στην ουσία απείλησε τον κάθε έλληνα πολίτη ξεχωριστά πως δεν πρέπει να ψηφίσει με αυτοδιοικητικά κριτήρια και για το καλό του τόπου του, αλλά με βάση τα κριτήρια εθνικών εκλογών και με το δίλημμα “Σωτηρία ή χρεωκοπία”. 

Ο κ. Παπανδρέου ερωτήθη ξεκάθαρα από την κα Χούκλη 
εάν σε περίπτωση που χάσουν τις εκλογές, γιατί αυτό σημαίνει χρεωκοπία της χώρας και τι είδους μήνυμα στέλνει με τέτοιες δηλώσεις στις διεθνείς αγορές. Στην ουσία η κα Χούκλη ρώτησε πόσο υπεύθυνο είναι αυτο που κάνει ο πρωθυπουργός να απειλεί ξεκάθαρα και να θέτει διλήμματα. 

Σε αυτή την ερώτηση ποτέ δεν πήρε απάντηση από τον πρωθυπουργό, η δημοσιογράφος παρά την επιμονή της, με τον κ. Παπανδρέου να προσπαθεί να αποφύγει την απάντηση και στην ουσία να αναμασήσει τα ίδια και τα ίδια και για το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποφυγή της χρεωκοπίας. 

Ο Γ. Παπανδρέου για τα μέτρα

Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα που θα πλήξουν τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, όπως τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και δεσμεύτηκε ότι κάθε φορά που θα μπορούν να δίνουν ότι μπορούν, όπως στην περίπτωση των χαμηλοσυνταξιούχων, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σε αυτό το κομμάτι, η κα Χούκλη του είπε ότι η δήλωση ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα είναι η μισή αλήθεια και η άλλη μισή είναι πως οι μετατάξεις του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα, οι αυξήσεις στα εισιτήρια των ΜΜΜ αλλά και η τρομερή ακρίβεια. Σε αυτό ο κ. Παπανδρέου αρκέστηκε να πει ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις λέγοντας πως η κυβέρνηση τα έβαλε με χρόνιες καταστάσεις, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και πως χρειάζεται όλοι να βοηθήσουν, μην απαντώντας ουσιαστικά για το πώς θα μπορέσει ένας πολίτης να επιβιώσει. 

Η κα Χούκλη στο δεύτερο γύρο των ερωτήσεων, αναφέρθηκε στο γεγονός της ανάρτησης στο διαδίκτυο όλων των φορολογικών στοιχείων όλων των πολιτών, αντί να μπορέσει η κυβέρνηση να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Ο κ. Παπανδρέου έκανε μία μακροσκελή αναφορά σε διάφορα αναπτυξιακά έργα που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά τελικά μετά από επιμονή της κας Χούκλη απάντησε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια.  

Στο δεύτερο κύκλο ερωτήσεων, η κα Τρέμη δήλωσε ότι με την αναθεώρηση του ελλείμματος που θα "κάτσει" κοντά στο 16% θα πρέπει να ληφθούν τα νέα μέτρα για να βρεθούν τα επιπλέον 2,5 δισ ευρώ και ρώτησε τον πρωθυπουργό ποιά θα είναι αυτά τα μέτρα και ποιοί είναι οι επαχθείς όροι του Μνημονίου που θα ζητήσουν να επαναδιαπραγματευτεί η χώρα. 

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε αρχικά ότι η αναθεώρηση του ελλείμματος δεν αποτελεί ευθύνη της τωρινής κυβέρνησης, αλλά της προηγούμενης, την οποία κατηγόρησε για αδιαφορία. Όπως είπε εάν οι ευρωπαίοι δουν ότι η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί, τότε ίσως δεχτούν να υπάρξει μία πιο ομαλή πορεία στην εξυγίανση της οικονομίας είτε με επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων είτε με κάποιον άλλον τρόπο. Και όπως δήλωσε αυτή την ικανότητα διαπραγμάτευσης την απέκτησε η Ελλάδα γιατί ακολουθεί πιστά τις εντολές του Μνημονίου. Μάλιστά, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι κανείς δεν μας διαφεντεύει στο εξωτερικό, αλλά "εμείς ορίζουμε τη μοίρα μας". 

Στην ερώτηση του κ. Λιάτσου γιατί δίνει ο πρωθυπουργός τόσο δραματικούς τόνους στις εκλογές και εάν κρύβεται κάτι πίσω από αυτό, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι παίζονται παιχνίδια από την αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό είναι το μόνο που κρύβεται, αλλά στην ουσία δεν απάντησε. 

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου από τον Star για το εάν πρέπει να πιστέψουμε εκείνον που λέει ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα ή τον κ. Ρεν που δηλώνει ότι θα ληφθούν απαραιτήτως νέα μέτρα, δήλωσε ότι η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης είναι να μην ληφθούν άλλα μέτρα για μισθούς ή συντάξεις αλλά μόνο μέτρα που θα πατάξουν τη διαφθορά. 

Στο δεύτερο γύρο ο κ. Λιάτσος ρώτησε ξεκάθαρα εάν το μνημόνιο σταματάει το 2013 και εάν κυβερνά η κυβέρνηση ή η τρόικα. Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις της, τότε το Μνημόνιο σταματά το 2013. Στο δεύτερο θέμα, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι σε επιτήρηση και αυτό σημαίνει πως έχουν περιορισμένο φάσμα κινήσεων, αλλά όπως είπε η Ελλάδα μπορεί να κάνει δικές της κινήσεις. 

Ερωτώμενος ο κ. Παπανδρέου από τον κ. Κωνσταντάτο για την δήλωσή του προεκλογικά ότι υπάρχουν λεφτά, δήλωσε ότι σπατάλες ακόμα και τώρα γίνονται και γίνεται μεγάλος αγώνας για να περικοπεί αυτή η σπατάλη. Αλλά όπως είπε επανέλαβε ότι υπάρχουν λεφτά εάν γίνουν βέβαια όλες οι απαιτούμενες αλλαγές, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα και να αποτραπούν οι αδιαφανείς καταστάσεις. 

Σχετικά με τα μέτρα ο κ. Κωνσταντάτος ρώτησε γιατί δεν έκαναν μεταρρυθμίσεις για παράδειγμα στον ΟΣΕ ή τα νοσοκομεία για να κόψουν τις σπατάλες και μείωσαν τις συντάξεις των συνταξιούχων και ρώτησε εάν μπορεί να εγγυηθεί και πότε θα επανέλθουν τα πράγματα για τους συνταξιούχους όπως ήταν πριν. 

Ο κ. Παπανδρέου σε αυτό διευκρίνισε ότι δεν υπήρχε ο χρόνος να προβούν πρώτα σε μεταρρυθμίσεις και μετά σε περικοπές μισθών και συντάξεων, γιατί υπήρχε η χρεωκοπία. Επανέλαβε δε ότι πρέπει να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, γιατί αλλιώς θα την πληρώνουν συνέχεια οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι μισθωτοί. Μάλιστα, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι το 2004 πήρε μία οικονομία ανθούσα και την έφερε στην κυριολεξία στον γκρεμό. Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου δεν ξεκαθάρισε πότε θα γίνει η αναπλήρωση των συντάξεων και δήλωσε απλά ότι όσο πιο γρήγορα μπει η χώρα σε τάξη, τότε θα εξαλειφθούν και αυτές οι αδικίες. 

Ο κ. Σρόιτερ έκανε μία αναφορά σε ευρωπαίους ηγέτες που έχουν χάσει τις περιφερειακές εκλογές και έχουν έρθει αντιμέτωποι με κρίσεις, τον ρώτησε ότι δεν βλέπει δίλημμα ούτε αδιέξοδο για να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Σε αυτή την ερώτηση ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι μπροστά σε μία πιθανή χρεωκοπία, αποκαλύπτωντας στην ουσία ότι ο κίνδυνος της χρεωκοπίας ακόμα υπάρχει και μάλιστα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. 

Στη δεύτερη ερώτηση του κ. Σρόιτερ για την περαίωση, ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας και αρκέστηκε να δηλώσει ότι όποιος φορολογούμενος είναι εντάξει τότε δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Αναφορικά με το βοήθημα που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου και εάν αυτό αποτελεί προεκλογική παροχή, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρώτο μέλημα είναι όλοι όσοι σηκώνουν το βάρος αδίκως, αλλά δήλωσε πως απλά αυτό το βοήθημα είναι η απόδειξη πως εκπληρώνουν τους στόχους τους να βοηθούν όσους έχουν σηκώσει το βάρος της πιθανής χρεωκοπίας, χωρίς να φταίνε. Ωστόσο, δήλωσε πως με την περαίωση κλείνουμε το παρελθόν και βάζουμε καθαρούς κανόνες για τη συνέχεια.

Για τη φράση του κ. Σρόιτερ με αφορμή τον κ. Πάγκαλο που είχε δηλώσει ότι "'όλοι μαζί τα φάγαμε", δήλωσε ότι οι εκάστοτε κυβέρνηση που βρέθηκε έχει τις ευθύνες της, αφήνοντας εμμέσως αιχμές και για τη διακυβέρνηση την περίοδο του κ. Σημίτη. 

Στην ερώτηση της κας Κοσιώνη εάν σκέφτονται να βοηθήσουν με φοροαπαλλαγές ή μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις μιας και αυτή η πολιτική τους έχει στεγνώσει την αγορά, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αδικίες. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι μιλώντας με κοινωνικούς εταίρους τους έθεσε το θέμα μείωσης των φόρων αλλά και εκείνοι με τη σειρά τους να τους πληρώνουν όλους και να μην κρύβουν τίποτα. Σε αυτό ο κ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι τέτοια δέσμευση δεν μπόρεσε να πάρει, οπότε όπως είπε μέχρι να υπάρξει η ευνομία που απαιτείται, θα παραμείνουν όλα όσα έχουν. 

Ο δημοσιογράφος κ. Δούκας αναφέρθηκε στο κέντρο της Αθήνας και στο πρόβλημα της μετανάστευσης το οποίο οξύνεται μέρα με την ημέρα, παρά τα όσα έλεγε η κυβέρνηση προεκλογικά ότι γνωρίζει και θα αντιμετωπίσει το θέμα. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι γίνονται ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και καταφέρθηκε ευθέως κατά της δημοτικής αρχής, λέγοντας ότι αγνόησαν το φαινόμενο αυτό, ενώ την κατηγόρησε και για τα σκουπίδια και την ποιότητα της ζωής. Μάλιστα, υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής επιλογής του κ. Καμίνη ως υποψήφιου για τον δήμο της Αθήνας, λέγοντας πως έχει την απαραίτητη εμπειρία. 

Ο κ. Δούκας επανήλθε στο θέμα γενικότερα της λαθρομετανάστευσης και της άθλιας εικόνας του κέντρου της Αθήνας, με τον κ. Παπανδρέου ουσιαστικά να μην απαντάει, αλλά να σημειώνει ότι δεν έχουν γίνει ακόμα οι απαραίτητες ενέργειες, γιατί παρέλαβαν χάος. 

Στο δεύτερο γύρο ο κ. Δούκας αναφέρθηκε σε δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία η συντριπτική πλειοψηφία οι πολίτες είναι απογοητευμένοι από την διακυβέρνηση της χώρας και πως θα ψήφιζαν λευκό ή άκυρο. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι αισθάνεται και ο ίδιος την ίδια οργή, όταν έβλεπε πού πάει η χώρα, κατηγορώντας και πάλι την διακυβέρνηση Καραμανλή που οδήγησε τη χώρα στην χρεωκοπία. 

Εισαγωγική τοποθέτηση

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι ο ελληνικός λαός έκανε θυσίες που πόνεσαν και τον ίδιο και φυσικά τους πολίτες, αλλά ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει, ώστε όπως ισχυρίστηκε να μπορεί πλέον ο ελληνικός λαός να βλέπει φως στο τούνελ, να υπάρχει εμπιστοσύνη του κόσμου στην Ελλάδα και να υπάρχουν και νέες επενδύσεις. Από την αρχή, ο κ. Παπανδρέου στην εισαγωγή του έθεσε το δίλημμα πως εάν δεν συνεχιστούν όλο το κυβερνητικό πρόγραμμα θα γυρίσει πίσω η Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε προσκλητήριο ευθύνης σε όλους τους πολίτες έτσι ώστε να βοηθήσουν να μην πάνε,όπως είπε στράφι οι θυσίες των πολιτών. Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ο συναγερμός ακόμα δεν έχει λήξει και απαιτείται ακόμα σοβαρότητα για τους δύο στόχους που είναι η εθνική αναμόρφωση και η σωτηρία της χώρας.

Έστειλε μήνυμα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και προς το εξωτερικό ότι το κυβερνητικό έργο θα συνεχιστεί μέχρι τέλους και τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου