Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

Στον «αέρα» η τιμή στο βιομηχανικό ροδάκινο

Οι παραγωγοί διεκδικούν 0,23 λεπτά και διαμηνύουν στις βιομηχανίες ότι «εάν φέτος τα ροδάκινα που έλαβαν δεν ήταν αρκετά, του χρόνου το προϊόν θα είναι ανάρπαστο.

Μπορεί τελικά το θέμα της τιμής στο συμπήρηνο ροδάκινο να παραμένει ακόμα στον «αέρα», αλλά τουλάχιστον οι Έλληνες ροδακινοπαραγωγοί εξασφάλισαν σήμερα από τις βιομηχανίες τη δέσμευση, ότι θα πληρωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα για τα προϊόντα που παρέδωσαν. Υπολογίζεται ότι σε πανελλαδικό επίπεδο οι ροδακινοπαραγωγοί παρέδωσαν στις βιομηχανίες περί τα 300 εκατ. κιλά, ενώ σημειώνεται ότι από την πολυήμερη απεργία των ιδιοκτητών οχημάτων Δημόσιας Χρήσης, «έχασαν» κοντά στα 50 εκατ. κιλά

Η πλευρά των παραγωγών υποστηρίζει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπογράφηκαν τιμολόγια για τα προϊόντα που παρέδωσαν, ενώ οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων ισχυρίζονται ότι η τιμή που αποφασίστηκε είναι στα 0,20 λεπτά.
 
Οι παραγωγοί διεκδικούν 0,23 λεπτά και διαμηνύουν στις βιομηχανίες ότι «εάν φέτος τα ροδάκινα που έλαβαν δεν ήταν αρκετά, του χρόνου το προϊόν θα είναι ανάρπαστο, δεδομένου ότι οι εκριζώσεις προχωρούν με αμείωτο ρυθμό», όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος των ροδακινοπαραγωγής Ημαθίας, Αναστάσιος Χαλκίδης.

Στη συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που έγινε υπό τον υφυπουργό, Γιάννη Κουτσούκο, τέθηκε επί τάπητος το θέμα αναδιάρθρωσης του κλάδου, αλλά και το θέμα δημιουργίας ενός συλλογικού οργάνου για τους ροδακινοπαραγωγούς, είτε ομοσπονδίας, είτε ένωσης. Η πλευρά του υπουργείου ανέφερε δε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να εξασφαλιστεί κάποιο κονδύλι, που θα αποζημιώνει τους παραγωγούς που προχωρούν σε εκριζώσεις, όπως ανέφερε εκπρόσωπος ροδακινοπαραγωγών Πέλλας, Τάσος Κυραλίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου