Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Πέθανε ο μεγάλος παιδαγωγός Χάρης Σ. Πάτσης

Εφυγε από τη ζωή, το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου, σε ηλικία 97 ετών, ο παιδαγωγός - συγγραφέας - εκδότης Χάρης Σ. Πάτσης.

Ο Χάρης Σ. Πάτσης, γεννήθηκε στο Δήμο Θεσπρωτικού Πρεβέζης, στις 30 Ιουνίου του 1913. Από πολύ νωρίς, εκδήλωσε την αγάπη του για τα Γράμματα. Το 1933, αποφοίτησε από το Διδασκαλείο Ιωαννίνων. Το 1939, αρίστευσε στις εισαγωγικές εξετάσεις για την Πανεπιστημιακή Μετεκπαίδευση (Φιλοσοφική Σχολή – Έδρα Παιδαγωγικής) και το 1946, έλαβε το δίπλωμά του με άριστα. Κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών του, εγγράφτηκε παράλληλα και παρακολούθησε μαθήματα, στην Πάντειο και στη Γαλλική Ακαδημία.
 
Ο Χάρης Σ. Πάτσης, υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στο Αλβανικό Μέτωπο, όπου και τραυματίστηκε. Χρημάτισε, επίσης, Αριστίνδιν Εκπαιδευτικός Σύμβουλος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και Διευθύνων Σύμβουλος του «Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών Ελλάδος». Είχε τιμηθεί δε, με το Α’ Χρυσό Μετάλλιο Παιδείας, για τη μεγάλη συνεισφορά του στην άνοδο του πνευματικού επιπέδου του Ελληνικού λαού.
 
Οι εκδοτικές δραστηριότητες του, είχαν σαν αφετηρία τους το 1945, οπότε και ίδρυσε τον ομώνυμο εκδοτικό οργανισμό. Έτσι, σηματοδοτήθηκε μια γόνιμη, άοκνη συγγραφική και εκδοτική προσπάθεια που έφθασε έως τις ημέρες μας, κουβαλώντας στις πλάτες της τη βαριά κληρονομιά ενός ονόματος που για όλους τους Έλληνες, είναι συνυφασμένο με την πνευματική καλλιέργεια και τη γενικότερη πνευματική προσφορά. Έργα της σπουδαίας αυτής μορφής των Γραμμάτων κοσμούν τις περισσότερες βιβλιοθήκες του Κόσμου, μεταξύ των οποίων και εκείνες του Κογκρέσσου και του Βατικανού.
 
Ο Χάρης Σ. Πάτσης, υπήρξε μεταξύ άλλων, πρωτεργάτης του Δημοτικισμού. Ο ίδιος υπηρέτησε με όρεξη εφήβου, μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής του, την Παιδεία του τόπου, συνεχίζοντας το πλούσιο παιδαγωγικό, συγγραφικό και εκδοτικό του έργο. Πρόκειται, αναμφίβολα για μια εξέχουσα προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας που πρόσθεσε με τη διαδρομή της ένα πολύτιμο κεφάλαιο στον ελληνικό Παρνασσό της Γνώσης και της Εκπαίδευσης.
 
Σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία ο αποχαιρετισμός του θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου