Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Παγκόσμιο γεγονός ο 28ος Μαραθώνιος - Νικητής ένας κενυάτης αθλητής - Τερμάτισε και ο πρωθυπουργός



 Ρεκόρ συμμετοχών φέτος στον 28ο Μαραθώνιο που ξεπέρασε τις 20.000 συμμετοχές. Τερμάτισε και ο πρωθυπουργός.

Ο Κενυάτης, Ρέιμοντ Μπετ, ήταν ο νικητής στο σημερινό «χρυσό» κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Λίγα λεπτά μετά τις 9.00 ξεκίνησε η ιστορική διαδρομή, που ακολούθησε ο Φειδιππίδης πριν από 2.500 χρόνια για να αναφωνήσει το ιστορικό «νενικήκαμεν», και ο Αφρικανός δρομέας ήταν πρώτος με χρόνο 2:12:40, που αποτελεί νέο ρεκόρ αγώνα.



Ο νικητής κατέρριψε το ρεκόρ των αγώνων του νικητή του 2008, Πολ Λεκουράα (2:12.42). Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο συμπατριώτης του, Τζόναθαν Κίπκοριρ (2:14.05), και στην τρίτη ο Κενυάτης, επίσης, Εντουϊν Κιμουτάι, με 2:15.21. Ο Μιχάλης Παρμάκης ήταν ο πρώτος Ελληνας αθλητής.


Λίγα λεπτά μετά την κούρσα του, ο Μπετ δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που κερδίζω έναν μαραθώνιο. Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που κέρδισα στην Αθήνα. το έδαφος είναι διαφορετικό εδώ σε σχέση με άλλες διοργανώσεις. Είναι πολύ διαφορετικό να τρέχεις στον κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας».


Από την πλευρά του ο Παρμάκης, εμφανώς συγκινημένος, δήλωσε: «Είμαι απίστευτα συγκινημένος. Παλεύω τα τελευταία 16 χρόνια. Αντιμετώπισα προβλήματα με τη γάμπα μου, αλλά κατάφερα να τερματίσω. Οι Έλληνες δρομείς είναι ικανοί για μεγάλα πράγματα.»


Στις γυναίκες πρώτη ήταν η δρομέας από τη Λιθουανία, Ράσα Ντραζνταουσκάιτε, με 2:31.02. Δεύτερη ήταν η Ρωσίδα Όλγα Γκλοκ και η Τίνα Κεφαλά της ΑΕΚ ήταν η πρώτη Ελληνίδα στην πρώτη της συμμετοχή στον Κλασικό Μαραθώνιο.


Να σημειώσουμε ότι πρωθυπουργός της χώρας, Γιώργος Παπανδρέου, συμμετείχε στην διαδρομή των 10.000 μέτρων και μετά τον τερματισμό του δήλωσε: «Σήμερα γιορτάζει όλη η ανθρωπότητα. Είναι μεγάλη χαρά για εμένα που είχα την ευκαιρία να τρέξω αυτά τα χιλιόμετρα».

Λεπτό προς λεπτό η διαδρομή του Μαραθώνιου

Στις 11:28 
Ο πρώτος έλληνας αθλητής ο Μιχάλης Παρμάκης από την Κοζάνη τερματίζει στην πρώτη 15άδα και ο κόσμος τον χειροκροτεί


Στις 11:19 Ο κενυάτης αθλητής Ρέιμον Μπεντ τερματίζει πρώτος σε χρόνο 2:12:39 και αποθεώνεται από τον κόσμο για την υπερπροσπάθεια. 



Στις 11:16
 Λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό ο κενυάτης αθλητής καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια με τον κόσμο να τον χειροκροτεί. 




Στις 11:11 Ένας κενυάτης αθλητής βρίσκεται στη Βασιλίσσης Σοφίας  στο Μέγαρο Μουσικής και είναι ο πρώτος που σε λίγο θα τερματίσει στο Καλλιμάρμαρο. 



Στις 11:07 
Ο πρωθυπουργός αποχωρεί από το Καλλιμάρμαρο και η πρώτη του κίνηση ήταν να κοιτάξει το iphone του.




Στις 10:58 
Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη κάνει διατάσεις για να ξεκουραστεί από το τρέξιμο




Στις 10:48 
Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου λίγα δευτερόλεπτα μετά τον τερματισμό του χαιρετά τον κόσμο που έχει συγκεντρωθεί στο Καλλιμάρμαρο. 




Στις 10:40 Σιγά σιγά φτάνουν στον τερματισμό για τον Μαραθώνιο των 10 χιλιομέτρων με τους περισσότερους να βρίσκονται μπροστά στο ξενοδοχείο Hilton




Στις 10:35 H κεφαλή του Μαραθωνίου αποτελούμενη από 7 αθλητές μέσα στην πόλη της Παλλήνης και με κατεύθυνση προς τον Γέρακα




Στις 10:31 Ένας έλληνας που αγαπάει την Αρχαία Ελλάδα όπως φαίνεται από την ενδυμασία του τρέχει και εκείνος στον μικρό Μαραθώνιο των 10 χιλιομέτρων λίγο πριν τερματίσει στο Καλλιμάρμαρο.




Στις 10:20 Το πρώτο γκρουπ του Μαραθωνίου βρίσκεται ήδη στην Λεωφόρο Μαραθώνος στην περιοχή Παλλήνη




Στις 9.30
 δόθηκε η εκκίνηση για τον 28ο Μαραθώνιο που φέτος συμπίπτει με τη συμπλήρωση 2.500 χρόνια απο τη Μάχη του Μαραθώνα.


Η εκκίνηση του Μαραθωνίου Δρόμου
Η εκκίνηση του Μαραθωνίου Δρόμου

Η εκκίνηση στο Μαραθώνα











Κορυφαίοι μαραθωνοδρόμοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να κερδίσουν μια θέση στο βάθρο του νικητή. Εκτός όμως απο αυτούς πήραν μέρος προσωπικότητες από τον χώρο του αθλητισμού και της πολιτικής, καθώς επίσης και πρέσβεις ξένων χωρών στην Αθήνα. 

Οπως αναφέρει το Βήμα, μεταξύ τους ήταν η Κάθριν Σουίτσερ που καθιέρωσε πρώτη τον γυναικείο μαραθώνιο δρόμο. Ακόμη πήραν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Σάμουελ Ζμπόγκαρ, ο πρίγκιπας της Σερβίας Φίλιππος, μέλη της βασιλικής οικογένειας τουΜπαχρέιν, ο πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα Μίχαελ Λίνχαρτ,καθώς και ο επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Πέτερ Χέιλ. 

Στη διαδρομή των 10.000 μέτρων έτρεξαν μεταξύ άλλων ο Στέφανο Μπαλντίνι, χρυσός μαραθωνοδρόμος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, ο Αμπέλ Αντόν που είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στον μαραθώνιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Αθήνας το 1997 και ο Βρετανός Ρον Χιλ που είχε κερδίσει το χρυσό στην αντίστοιχη διοργάνωση του 1969. Το παρών έδωσαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, ο πρέσβης της Ιαπωνίας Χιρόσι Τόντα, ηΑλεξάνδρα Μητσοτάκη, επικεφαλής της οργάνωσης Αction Αid.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις


Η Τροχαία προχωρά σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από τις 9 το πρωί έως τις 17.30, στη διαδρομή: Λ. Μαραθώνος-οδός Μαραθωνοδρόμων-Τύμβος Μαραθώνα-οδός Μαραθωνοδρόμων-Λ. Μαραθώνος-Λ. Μεσογείων-Μιχαλακοπούλου-Φειδιππίδου - Λ. Β. Σοφίας-Ηρώδου Αττικού - Παναθηναϊκό Στάδιο. 

Η διαδρομή του αγώνα 5 χιλιομέτρων (εκκίνηση από Παναθηναϊκό Στάδιο) είναι Βασιλέως Κωνσταντίνου- Ριζάρη- Βασιλίσσης Σοφίας- Λεωφόρος Αμαλίας- Στύλοι Ολυμπίου Διός- Διονυσίου Αρεοπαγίτου (αναστροφή στο Ηρώδειο)- Βασιλίσσης Ολγας- Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η διαδρομή του αγώνα 10 χλμ (εκκίνηση από Παναθηναϊκό Στάδιο) είναι Βασιλέως Κωνσταντίνου- Βασιλίσσης Σοφίας- Λεωφόρος Μεσογείων- Φειδιππίδου- Μιχαλακοπούλου- Μεσογείων- Ανισόπεδος Κόμβος Κατεχάκη- Στρατόπεδο Πλέσσα (αναστροφή)- Λεωφόρος Μεσογείων- Μιχαλακοπούλου- Φειδιππίδου- Κόμβος Κηφισίας/ Αλεξάνδρας- Βασιλίσσης Σοφίας- Ηρώδου Αττικού- Παναθηναϊκό Στάδιο.

Όσο για τη διαδρομή του Μαραθωνίου είναι: Μαραθώνας- Λεωφόρος Μαραθώνος- Είσοδος Τύμβου- Λεωφόρος Μαραθώνος- Σταυρός- Μεσογείων- Μιχαλακοπούλου- Φειδιππίδου- Κόμβος Κηφισίας/ Αλεξάνδρας- Βασιλίσσης Σοφίας- Ηρώδου Αττικού- Παναθηναϊκό Στάδιο.

Σημαντικοί δρόμοι που επίσης επηρεάζονται από τις διαδρομές των αγώνων και θα αντιμετωπίσουν κυκλοφοριακό πρόβλημα για πολλές ώρες είναι οι έξοδοι της Αττικής Οδού προς Ραφήνα, από 08.00 έως 13.30, προς Παλλήνη από 08.00 έως 15.00, τα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Μαραθώνος και στο τμήμα από Πικέρμι έως Σταυρό από 08.30 έως 15.10.

Λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οι οδηγοί μπορούν να ακολουθούν τις παρακάτω εναλλακτικές διαδρομές:
Από λιμάνι Ραφήνας προς Αθήνα, μέσω Αρτέμιδος (Λούτσας)

-Λιμάνι Ραφήνας – αριστερά Χρ. Σμύρνης – δεξιά Λεωφ. Καραμανλή – Λεωφ. Σπάτων – δεξιά περιφερειακός Δημάρχου Χρ. Μπέκα – δεξιά Λεωφ. Σπάτων – αριστερά Θεοτοκοπούλου και στη συνέχεια:

-Για Χαλάνδρι, Βριλήσσια κ.λ.π.: κόμβο Λεονταρίου – δεξιά Λεωφ. Λαυρίου – κάθετη διέλευση Σταυρού – Κλεισθένους κ.λ.π.

-Για Αγ. Παρασκευή, Χολαργό, Παπάγου, Ηλιούπολη κ.λ.π.: δεξιά Λεωφ. Λαυρίου – αριστερά Τρικάλων (πριν Κόμβο Σταυρού) – δεξιά Γραβιάς – δεξιά Αγ. Ιωάννου - αριστερά Τασσοπούλου κ.λπ.

-Για νότια προάστια : Κόμβο Λεονταρίου – αριστερά Λεωφ. Λαυρίου – δεξιά Λεωφ. Κορωπίου/Βάρης κ.λ.π.

Από Μαραθώνα για βόρεια προάστια – λιμάνι Πειραιά και Παναθηναϊκό Στάδιο:

Μέσω οδού Δημοκρατίας – αριστερά Λεωφ. Λίμνης Μαραθώνος – δεξιά Χελμού – αριστερά Κρυονερίου – αριστερά Ν.Ε.Ο.Α.Λ.- συνέχεια Λ. Κηφισού κ.λπ.

Από Νέα Μάκρη προς βόρεια προάστια: Μέσω Λεωφ. Διονύσου – Αγίου Πέτρου.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου