Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Eντολές ΔΝΤ για τη φοροδιαφυγή: Φορολογικά δικαστήρια και αυτόματος φόρος

Φορομνημόνιο - φωτια του ΔΝΤ προς υπ. Οικονομικών
- Με αυτές τις επιδόσεις στη φοροείσπραξη δεν πιάνουμε τους στόχους του 11
- Διαρθρωτικές αλλαγές ζητά το Ταμείο  - Τι θέλουν

Δεν ενθουσιάστηκε σύμφωνα με δημοσιεύματα η τρόικα με τις επιδόσεις μας στην πάταξη της φοροδιαφυγής η οποία απειλεί με εκτροχιασμό τα δημόσια έσοδα και ζητά διαρθρωτικές αλλαγές. 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η έκθεση που παρέδωσαν στο υπουργείο Οικονομικών στις 26 Οκτωβρίου, ζητά σύσταση φορολογικών δικαστηρίων, διορισμό εξειδικευμένων δικαστών, ταχύρυθμη διοικητική διαδικασία επίλυσης φορολογικών διαφορών – το πολύ εντός 90 ημερών -. Επίσης συνιστούν να επιβάλλεται αυτόματα φόρος στους φορολογούμενους που δεν έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση και να καταρτιστεί ειδικός δημοσιουπαλληλικός κώδικας για να ελέγχονται οι εφοριακοί. 

Το ΔΝΤ ζητά επίσης να δημιουργηθεί ειδική υπηρεσιά ελέγχου των φορολογουμένων με υψηλά εισοδήματα και των μεγάλων επιχειρήσεων. Επίσης σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, οι ελεγκτές ζητούν να αξιοποιηθούν πλήρως οι έμμεσες μέθοδοι ελέγχου του πραγματικού έναντι του δηλωμένου εισοδήματος καθώς επίσης και οι καταγγελίες πολιτών. 

Όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, η τρόικα έχει δώσει εντολή να σταλούν “λυτοί και δεμένοι” εφοριακοί για να πιάσουν αδήλωτα σκάφη, πισίνες, ακίνητα και πολυτελή ΙΧ και να κάνει το παν για να αρθούν όλα τα εμπόδια στην είσπραξη φόρων.Αλλιώς – διαμηνύουν – δεν πιάνουμε τους στόχους του 2011. Χαρακτηριστικό το απόσπασμα του εγγράφου του ΔΝΤ ότι "κάποια βήματα έγιναν αλλά απαιτούνται πολύ περισσότερα"..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου