Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Πουλάνε όσο όσο ιδιοκτήτες στον Άγιο Παντελεήμονα

Πουλάνε όσο όσο οι κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα απηυδησμένοι από την υποβάθμιση της περιοχής τους που έρχεται να πέσει πάνω στην πρωτοφανή οικονομική κρίση.

Οι τιμές έχουν πέσει κατακόρυφα ωστόσο τα πωλητήρια αυξάνονται τόσο στον Άγιο Παντελεήμονα, όσο και σε πλατεία Βικτορίας και Κυψέλη. Μία περιήγηση στην Αριστοτέλους, την Αγίου Μελετίου, την Πιπίνου, την Αριστομένους, την Αγορακρίτου, την Αλκιβιάδου, την Αλκαμένους, σε δρόμους, δηλαδή, που περιβάλλουν την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι σε πολλές πολυκατοικίες τα πωλητήρια αυξάνονται.

«Η πρώτη κατηγορία ιδιοκτητών, που φεύγουν από την ευρύτερη περιοχή, είναι οι ηλικιωμένοι, λόγω ανόδου της εγκληματικότητας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπεύθυνος μεσιτικού γραφείου, που δραστηριοποιείται στην περιοχή, και προσθέτει: «ακολουθούν οι οικογενειάρχες με παιδιά, λόγω της διακίνησης ναρκωτικών και της πορνείας, ενώ μία τρίτη κατηγορία είναι αυτοί, που με την οικονομική κρίση, έχουν χρέη και αναγκάζονται να πουλήσουν τα σπίτια τους για να ξεχρεώσουν».

Ηλικιωμένος ιδιοκτήτης σπιτιού στην Αγίου Μελετίου, λέει: «Ζω σ' αυτό το σπίτι εδώ και 35 χρόνια, η κατάσταση αποκλείεται να βελτιωθεί. Νιώθουμε μεγάλη ανασφάλεια. Πιστέψτε με, κάθε βράδυ κάνω έλεγχο στις εισόδους και εξόδους του διαμερίσματός μας και διπλοκλειδώνω. Δεν συμφωνώ, όμως, ούτε με το να παίρνουν οι πολίτες τον νόμο στα χέρια τους, όπως συμβαίνει στον Αγιο Παντελεήμονα. Γνωρίζουμε ότι η αξία των ακινήτων έχει πέσει στην περιοχή, αλλά δεν αντέχουμε να ζήσουμε άλλο εδώ. Χρειαζόμαστε μία καλύτερη ποιότητα ζωής».

Πολλοί, εξάλλου, που πριν νοίκιαζαν τα σπίτια τους σε αλλοδαπούς δηλώνουν ότι είχαν πολλά προβλήματα. «Απλήρωτα νοίκια, μας έλεγαν ότι θα μείνει μία οικογένεια και τελικά έμεναν 10 και 20 άτομα, υπήρχαν φθορές και σε τελική ανάλυση είναι ασύμφορο να νοικιάζεις το σπίτι σου στην περιοχή. Καλύτερα να το πουλήσουμε να ξεμπερδεύουμε», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ιδιοκτήτης σπιτιού, το οποίο νοίκιαζε για χρόνια.

Δεν είναι λίγοι και αυτοί που είχαν κάνει «ανοίγματα» με δάνεια το προηγούμενο διάστημα και τώρα με την κρίση και τις περικοπές μισθών και συντάξεων δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες και επιλέγουν να πουλήσουν κάποιο ακίνητο για να ξεχρεώσουν. Αυτοί είναι, εξάλλου, που επείγονται και συνήθως ρίχνουν τις τιμές και είναι πρόθυμοι να πουλήσουν το ακίνητο τους στον πρώτο ενδιαφερόμενο.

Ποιοι, ωστόσο, είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητα σε ένα υποβαθμισμένο κομμάτι της Αθήνας. Μεσίτες δηλώνουν πως για την περιοχή δείχνουν ενδιαφέρον όσοι έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια από τράπεζες και αυτοί είναι κυρίως αλβανικής εθνικότητας. Επίσης, όσοι διαθέτουν κάποια μετρητά και φοβούνται ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του Ερώ, οπότε κοιτάζουν να επενδύσουν τα μετρητά τους σε ακίνητα. Άλλη κατηγορία είναι οι Έλληνες του εξωτερικού.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικοινώνησε με ιδιοκτήτες ακινήτων, που πωλούν τα σπίτια τους στην περιοχή. Από τις συνομιλίες προέκυψε ότι υπάρχει δυσκολία πώλησης των διαμερισμάτων άνω των 60 τ.μ.. Πράγματι, παρά την πτώση της αξίας του τετραγωνικού μέτρου, σε αυτά τα σπίτια, η αγορά δεν κινείται σχεδόν καθόλου. Τα μικρότερα σπίτια προσελκύουν σχεδόν αποκλειστικά το ενδιαφέρον των αλλοδαπών, με Αλβανούς και ανατολικοευρωπαίους (Γεωργιανούς, Ουκρανούς, Ρώσσους) να εστιάζουν στις περιοχές από την οδό Αριστοτέλους και πάνω και τους προερχόμενους κυρίως από Μ. Ανατολή (Συρία, Ιράκ, αλλά και Αίγυπτο) να συγκεντρώνονται στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. 

Μεμονωμένα ενδιαφέρον για αγορά μικρών ισογείων και υπογείων διαμερισμάτων παρουσιάζεται και από μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, που έχουν ζήσει και εργαστεί αρκετά χρόνια στην Ελλάδα και έχουν συγκεντρώσει ένα μικρό κομπόδεμα.

Από την άλλη, ιδιοκτήτες πάλαι ποτέ αρχοντικών διαμερισμάτων, στους υψηλούς ορόφους πολυκατοικιών της περιοχής, σπίτια τα οποία -ούτως ή άλλως- δεν διέθεταν προς ενοικίαση σε αλλοδαπούς, εμφανίζονται να τηρούν στάση αναμονής, καθώς οι εξαγγελίες της υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη, περί ανάπλασης των πλατειών Αγίου Παντελεήμονα, Αττικής και Αγίου Νικολάου, με παράλληλες μονοδρομήσεις της Πατησίων και της Αχαρνών, γεννούν ελπίδες αναβάθμισης.

Στο ίδιο μήκος κύματος φέρονται να κινούνται και εκείνοι, οι οποίοι -κατά δήλωση μεσιτών- αγοράζουν μαζικά ακίνητα. Αλλά και από την πλευρά των μεσιτών παρουσιάζεται κινητικότητα στην περιοχή, καθώς κατά δήλωση ιδιοκτητών διαμερισμάτων, πλησιάζουν τους κατοίκους και τους καλούν να πουλήσουν τα σπίτια τους. «Μας λένε "πουλήστε τα όσο είναι καιρός, πριν γίνει και ο δικός σας δρόμος ... Άγιος Παντελέημονας"», δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου