Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Νέες αυξήσεις στα ράφια – Σε ποιά προϊόντα θα υπάρξουν αυξήσεις

Οι όποιες αποφάσεις πάντως θα παρθούν οριστικά από την ερχόμενη εβδομάδα και αφού το ελληνικό σχέδιο λάβει την έγκριση της Κομισιόν.

Nέες καυτές ανατιμήσεις περιμένουν τους έλληνες καταναλωτές από την 1η Ιανουαρίου 2011 από την αύξηση του χαμηλού συντελεστή 11% σε τουλάχιστον 12%, αν και βασικά αγαθά όπως το κρέας, το γάλα και τα αυγά αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση στην τιμή τους. 

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιμένει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να οριστικοποιήσει τις τελικές αλλαγές στον ΦΠΑ. Σύμφωνα με το σχέδιο που προτείνει η ελληνική πλευρά ο χαμηλός συντελεστής 11% θα αυξηθεί στο 12% και ο μειωμένος συντελεστής του 5,5% να πάει στο 6%. 

Στον μειωμένο συντελεστή ο οποίος θα αυξηθεί κατά 0,5% μεταφέρονται προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί, το γάλα, το κρέας, τα αυγά, αλλά και υπηρεσίες σχετικά με τον τουρισμό, όπως οι διανυκτερεύσεις. 

Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ που θα παραμείνει στο 23% μεταφέρονται προϊόντα πολυτελείας, όπως για παράδειγμα το χαβιάρι, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 11%. Με τις παραπάνω αλλαγές θα έχουμε τις εξής τιμές:

- 1 κιλό ψωμί από 0,80 με συντελεστή 11% θα κοστίζει 0,76 ευρώ με συντελεστή 6%
1 κιλό μοσχάρι από 7,5 ευρώ θα κοστίζει 7,16 ευρώ
1 λίτρο γάλα από 1,2 ευρώ θα κοστίζει 1,14 ευρώ
200 γραμμάρια χαβιάρι από 50 ευρώ θα κοστίζει 55,4 ευρώ

Πάντως, πέρα από τις μειώσεις με την αύξηση του χαμηλού συντελεστή από το 11% στο 12% θα έρθουν ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα φάρμακα, οι χυμοί, τα αναψυκτικά, οι ξηροί καρποί, εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών και αθλητικών εκδηλώσεων, λουλούδια, υπηρεσίες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, ελαιοχρωματιστών, σερβιριζόμενα αγαθά από καφενεία, εστιατορια και μπαρ, διαμονή σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ, επιδιορθώσεις ενδυμάτων και υποδημάτων, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και υπηρεσίες κηδείας. 

Οι αυξήσεις σε αυτά τα προϊόντα θα έρθουν από 1η Ιανουαρίου 2011 και σε περιπτώσεις όπως ο καφές θα είναι μικρές, καθώς ένας καφέ που τώρα στοιχίζει 4 ευρώ, πλέον θα στοιχίζει 4,03 ευρώ. Ωστόσο, σε μία περίπτωση ηλεκτρολόγου επισκευής που τώρα στοιχίζει 3.500 ευρώ πλέον θα στοιχίζει 3.531 ευρώ. 

Οι όποιες αποφάσεις πάντως θα παρθούν οριστικά από την ερχόμενη εβδομάδα και αφού το ελληνικό σχέδιο λάβει την έγκριση της Κομισιόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου