Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010

Νέες απεργίες στην Γαλλία - Δύο στους τρεις γάλλους λένε ΝΑΙ στη συνέχιση τους!

Ο Νικολά Σαρκοζί επιμένει στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, τα συνδικάτα εξήγγειλαν νέες απεργίες στις 28 Οκτωβρίου και στις 6 Νοεμβρίου και η Γαλλία παραμένει στη δίνη των κινητοποιήσεων. 

Τα γαλλικά συνδικάτα προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις καθώς η Γερουσία αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το νόμο για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Δείχνοντας την αποφασιστικότητά τους για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, παρότι η εθνοσυνέλευση έχει ήδη υπερψηφίσει τον επίμαχο νόμο, τα έξι μεγαλύτερα συνδικάτα αποφάσισαν αργά χθες το βράδυ να οργανώσουν νέες διαδηλώσεις στις 28 Οκτωβρίου και στις 6 Νοεμβρίου. 

Τουλάχιστον δυο Γάλλοι στους τρεις συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, παρά την έλλειψη καυσίμων, τις διαδηλώσεις των μαθητών και τις ταραχές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΒVA που μεταδόθηκε σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο Canal Plus.

    Με βάση τη δημοσκόπηση, περίπου το 69% των ερωτηθέντων εγκρίνει "τις απεργίες και τις διαδηλώσεις" κατά του νομοσχεδίου, το 29% είναι κατά, ενώ το 2% δεν έχει γνώμη.

    Η υποστήριξη προς τις κινητοποιήσεις είναι σχεδόν ομόφωνη μεταξύ των οπαδών της αριστεράς (92%), ενώ οι οπαδοί της δεξιάς τις υποστηρίζουν σε ποσοστό 32%.

    Η πλειοψηφία (52%) εγκρίνει τις απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς παρά το γεγονός ότι πλησιάζουν οι διακοπές της Τουσέν (1η Νοεμβρίου), ωστόσο δε συμφωνεί (το 52%) με τον αποκλεισμό των 12 διυλιστηρίων της χώρας που προκαλεί ελλείψεις στα καύσιμα και επιβράδυνση της δραστηριότητας σε ορισμένους τομείς της οικονομίας.

"Η κυβέρνηση φέρει την πλήρη ευθύνη για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις δεδομένου ότι δεν μας ακούει και συνεχίζει τις προκλήσεις", ανέφεραν τα συνδικάτα σε κοινή ανακοίνωσή τους, μετά από μία ημέρα διαβουλεύσεων στο Παρίσι.

    Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά εμμένει στην ανάγκη μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και ο νόμος αναμένεται ότι θα εγκριθεί από τη γερουσία σήμερα το βράδυ.

    Πέρα από τα προβλήματα στον τομέα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ο Γάλλος πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει επίσης τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα διϋλιστήρια και τα μπλόκα στις αποθήκες καυσίμων, που έχουν προκαλέσει προβλήματα στον ανεφοδιασμό της αγοράς με καύσιμα.

    Σήμερα τα ξημερώματα επενέβη η αστυνομία και ήρε τον αποκλεισμό ενός διϋλιστηρίου της Total έξω από το Παρίσι, όπως έγινε γνωστό από συνδικαλιστές. 

    Οι συνδικαλιστές έχουν επίσης την υποστήριξη των νέων, που διαδήλωσαν χθες κατά χιλιάδες στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις. Οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, εκτός από σποραδικά επεισόδια που έγιναν στη Λιόν και τη Ναντέρ.

«Οι απεργοί κρατούν όμηρο την οικονομία, τις επιχειρήσεις και την καθημερινή ζωή των Γάλλων. Δεν έχουν οι απεργοί που έχουν τον τελευταίο λόγο σε μια δημοκρατία» διεμήνυσε ο Γάλλος πρόεδρος, διατηρώντας σε υψηλούς τόνους την κόντρα του με τους απεργούς. 

  «Δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες» δήλωσε ο Μπερνάρ Τριμπό επικεφαλής ενός από τα σημαντικότερα συνδικάτα της χώρας, της CGT. 

«Ισχυροί από τη στήριξη των εργαζομένων, των νέων και της πλειοψηφίας του πληθυσμού και αντιμετωπίζουν μια αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης και του επικεφαλής του κράτους, τα συνδικάτα αποφάσισαν να συνεχίσουν και να επεκτείνουν τις κινητοποιήσεις τους», αναφέρει κοινό ανακοινωθέν μετά από τη συνάντηση στην έδρα της CGT.

Οι νέες απεργίες θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη... ζωή των Γάλλων. Τα διυλιστήρια παραμένουν αποκλεισμένα και ολόκληρη η χώρα «διψάει» για βενζίνη, το λιμάνι της Μασσαλίας έχει επίσης αποκλειστεί, οι δρόμοι είναι καθημερινά γεμάτοι από τις μαζικές διαδηλώσεις, πτήσεις και δρομολόγια αναβάλλονται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου