Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Αγώνας δρόμου για τα έσοδα: Στέλνουν άμεσα εκκαθαριστικά για ΕΤΑΚ και περαίωση

Εντολές για άμεση αποστολή των εκκαθαριστικών για ΕΤΑΚ και την περαίωση...

Τα μειωμένα έσοδα απειλούν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της κυβέρνησης, που πηγάζουν από το μνημόνιο και για το λόγο αυτό ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου έδωσε εντολή για επιτάχυνση των διαδικασίων μέσω των οποίων θα εισπραχτούν χρήματα. 

Συγκεκριμένα, η εντολή αφορά στα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ, τα οποία έχουν καθυστερήσει ήδη υπερβολικά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η είσπραξη των 800 εκατομμύριων ευρώ που έχουν υπολογιστεί μέχρι το τέλος του 2010. 

Παράλληλα, ο υπουργός ζήτησε την άμεση αποστολή των εκκαθαριστικών περαίωσης προκειμένου να φτάσουν όσο το δυνατόν συντομότερα στους αποδέκτες μέχρι τις 18 Νοεμβρίου, που λήγει η προθεσμία για ρύθμιση, καταβάλλοντας το 20% του ποσού. 

Καθόλου ξεκάθαρη δεν είναι και η εικόνα από τα έσοδα από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών που έληξε την Παρασκευή, καθώς οι ΔΟΥ δεν έχουν ακόμα επαρκή στοιχεία για το ύψος των χρεών που ρυθμίστηκαν, κάτι που ίσως να γίνει γνωστό την επόμενη εβδομάδα. 

Με δεδομένα τα παραπάνω και παρά τη μικρή βελτίωση των εσόδων για τον Οκτώβριο, τα πράγματα με τα έσοδα παραμένουν αβέβαια και στην επίτευξη των στόχων δεν βοηθά πλέον ούτε το ΦΠΑ λόγω της ύφεσης, των απολύσεων και της οικονομικής δυσπραγίας. 

Αξίζει να σημειωθεί πως από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο το οικονομικό επιτελείο πρέπει να εισπραχθούν 16,2 δισεκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει ότι κάθε μήνα πρέπει να μπαίνουν στα οικονομικά ταμεία 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου