Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Η βρετανική Daily Telegraph ''ξαναπαντρεύει'' τις λέξεις Ελλάδα και πτώχευση



Φοβούνται πολιτική αστάθεια λόγω της αναφοράς του Γ. Παπανδρέου σε εκλογές 
- Βλέπουν να πυροδοτείται νέα εκτίναξη του σπρεντ των 10ετών ελληνικών ομολόγων 
- Αποδίδουν στην οικονομία μας την υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολλαρίου
- Το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 15% είπε ο ίδιος ο υπ. Οικονομικών








«Τα δεινά της κρίσης χρέους των ευρωπαϊκών χωρών επανήλθαν στο προσκήνιο μετά το άνοιγμα του Έλληνα πρωθυπουργού στην πιθανότητα νέων εκλογών και τη δέσμευσή του να απελευθερώσει τη χώρα του από τη σκλαβιά και την επιτήρηση», σχολιάζει σε άρθρο του ο οικονομικός συντάκτης της βρετανικής Daily Telegraph, Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ.
 
Ο συντάκτης της Telegraph τονίζει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ακόμα δεσμευθεί ότι,σε περίπτωση εκλογής της,θα τηρήσει το μνημόνιο και προσθέτει ότι στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές «ένας αντάρτης σοσιαλιστής από το μπλοκ κατά του μνημονίου ηγείται στις δημοσκοπήσεις για την Αθήνα».
 
Η Telegraph μάλιστα χαρακτηρίζει ως λαϊκίστικες χειρονομίες του κ. Παπανδρέου το μπόνους των 300 ευρώ στους συνταξιούχους ενώ θα έπρεπε να προβεί σε περαιτέρω μέτρα λιτότητας,την ώρα που αναμένεται αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος για το 2009.
 
Η βρετανική εφημερίδα,στο απειλητικό για την οικονομία μας ''μίξερ'' προσθέτει και ''αλέθει'' τόσο τη χθεσινή προειδοποίηση της εταιρείας PIMCO περί πτώχευσης της Ελλάδας εντός τριετίας όσο και αναφορές διεθνών επενδυτών ότι το μνημόνιο δεν είναι λειτουργικό αλλά απλά δίνει χρόνο στις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες να μεταφέρουν τη ζημιά από το ελληνικό χρέος στους ευρωπαίους φορολογούμενους.
 
Ως κερασάκι στην τούρτα χρησιμοποιούν έρευνα της Barclays,που δείχνει ότι το 82% των πελατών της εκτιμούν ότι η ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει κάποια αναδιάρθρωση εθνικού χρέους, μία εθνική πτώχευση ή και ολική διάλυση της νομισματικής ένωσης έως το 2013.
 
Και όλα αυτά την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στη Λεμεσό,ανέφερε πως η ανάπτυξη θα συρρικνωθεί κατά 4% φέτος και τον επόμενο χρόνο μεταξύ 2,5% και 3%.

Είπε επίσης οτι θα ξεπεράσει το 15% του ΑΕΠ το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 μετά την αναθεώρηση της Eurostat.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η Ελλάδα δεν επιδιώκει την επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που έλαβε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν το αποκλείει. Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως η Ελλάδα “απλά είναι επικεντρωμένη” στην εκπλήρωση των όρων του πακέτου των 110 δισ. ευρώ και πως δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή η υποβολή κάποιας πρότασης για την περίοδο αποπληρωμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου