Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Σύνταξη στα 67 τουλάχιστον.. πανευρωπαϊκά!

Επί θύραις το δεύτερο στάδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, καθώς η “Πράσινη Βίβλος” της Κομισιόν υποδεικνύει ότι μπαίνουμε στη νέα φάση

που θα οδηγήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο 67ο ή στο 68ο έτος της ηλικίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η αύξηση των ορίων ηλικίας είναι μία πανευρωπαϊκή τάση που προτείνεται για την αντιμετώπιση της κρίσης των δημόσιων συστημάτων ασφάλισης. 

Η Ευρωβουλή θα προωθήσει την λεγόμενη “Πράσινη Βίβλο” για “επαρκή, βιώσιμα και ασφαλή ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά συστήματα” και η χώρας μας έχει ακριβώς το “μοντέλο” των προβληματικών ταμείων που περιγράφει. Σημαντικό είναι ότι από το μοντέλο συντάξεων που υιοθετεί η “Πράσινη Βίβλος” απουσιάζει σχεδόν παντελώς η δημόσια χρηματοδότηση. 

Η Κομισίον αναφέρει ότι το μοντέλο της πλήρους απασχόλησης και ασφάλισης που γνωρίσαμε στον μεταπολεμικό κόσμο έχει εξαντληθεί και η πρόσφατη αναγνώριση της έκτασης που έχει πλέον η ευέλικτη εργασία ως μέσο διεξόδου των επιχειρήσεων από την κρίση, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη αναδόμηση των συνταξιοδοτικών προτύπων. 

Όπως αναφέρεται το δρόμο έδειξαν Βρετανία, Ιρλανδία, Δανία, Γερμανίας και Κάτω Χώρες. Στη χώρα μας η πρόσφατη συνταδιοδοτική μεταρρύθμιση έδωσε για πρώτη φορά προτεραιότητα στην αποσύνδεση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα έτη εργασίας, μεταθέτοντας τα βάρη από το δημόσιο σύστημα στην ικανότητα του ασφαλισμένου να παρμείνει στην εργασία μέχρι να εξασφαλίσει ικανοποιητική σύνταξη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου