Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Νέο «κράξιμο» στη Μέρκελ: «Περικοπές και τιμωρία το... φετίχ της»

«Κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα από τους Γερμανούς ότι υπάρχουν δύο τρόποι να συμπεριφέρεται κανείς στους ηττημένους», αναφέρει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Handelsblatt, στήνοντας στον τοίχο την Άγκελα Μέρκελ.


Η Άγκελα Μέρκελ δε βρίσκεται μόνο στο στόχαστρο των Ευρωπαίων εταίρων της αλλά και του Τύπου της ίδιας της, της χώρας. Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Handelsblatt, που συγκρίνει τη συμπεριφορά της με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, κατηγορώντας την καγκελάριο πως είναι υπερβολικά αυστηρή προς τις χώρες της ζώνης του ευρώ που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση.

«Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να σπρώξει ακόμη βαθύτερα τα υπερχρεωμένα κράτη, που είναι ήδη ισοπεδωμένα. Περικοπές και τιμωρία είναι οι λέξεις φετίχ της καγκελαρίου», καταγγέλλει ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Γκάμπορ Στάινγκαρτ.

«Κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα από τους Γερμανούς ότι υπάρχουν δύο τρόποι να συμπεριφέρεται κανείς στους ηττημένους», εξηγεί η Handelsblatt στο πρωτοσέλιδο άρθρο της με τίτλο «Βερσαλλίες, χωρίς τον πόλεμο», κάνοντας αναφορά στη συνθήκη που έθεσε τέλος στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο επιβάλλοντας βαριές οικονομικές κυρώσεις στη Γερμανία. Η οικονομική κρίση που ακολούθησε έπαιξε ένα ρόλο στην άνοδο των ναζί στην εξουσία και στο ξέσπασμα του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο αρχισυντάκτης της Handelsblatt καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η πολιτική της Μέρκελ δεν οδηγεί στον πόλεμο, αλλά οδηγεί στην ανασφάλεια και στη δυσαρέσκεια. Η Άγκελα Μέρκελ είναι ισχυρή έναντι των αδυνάτων. Ο δρόμος όμως τον οποίο ακολουθεί, δεν οδηγεί στην Ευρώπη». 

Η στάση της Μέρκελ να τάσσεται επανειλημμένα υπέρ της ενίσχυσης των κυρώσεων εναντίον των χρεωμένων κρατών της ζώνης του ευρώ με υπέρογκα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι ακόμη ένας λόγος που τα... ακούει από τους συμπατριώτες της. «Το να χαίρεται με τη δυστυχία των χωρών της ζώνης του ευρώ που βρίσκονται σε δυσχερή θέση δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας. Δεν θα εξασφαλίσουμε με τον τρόπο αυτό την αποπληρωμή των χρεών, τη σταθερότητα των τραπεζών και τη διατήρηση της ζώνης του ευρώ, αλλά αυτό κινδυνεύει αντίθετα να σκοτώσει κάθε ελπίδα για οικονομική ανάκαμψη», συνεχίζει.

Στο άρθρο συνιστάται να αντληθεί έμπνευση από το σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο εφαρμόσθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο από τους Αμερικανούς για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης, με την τόνωση των επενδύσεων στις χώρες της νότιας Ευρώπης. «Η σύγκριση δεν σημαίνει και εξίσωση...Η πολιτική της Μέρκελ δεν οδηγεί στον πόλεμο, αλλά στην ανασφάλεια και τη διχόνοια...Ο δρόμος που παίρνει δεν συμπίπτει με την κατεύθυνση της Ευρώπης».

Η Handelsblatt είναι η γερμανική εφημερία που κάλεσε τους Γερμανούς να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Η καμπάνια της, τον περασμένο Μάιο στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης χρέους, βρήκε απήχηση σε προσωπικότητες από τον πολιτικό και οικονομικό χώρο της Γερμανίας.

Από την πλευρά της η εφημερίδα Financial Times Deutschland θεωρεί ότι «η καγκελάριος πρέπει να σταματήσει να μάχεται για τα παρελκόμενα και να φροντίσει να σώσει το ευρώ».

1 σχόλιο: