Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Εντοπίστηκαν φλέβες χαλκού και νικελίου στην Κύπρο

Η μελέτη κόστισε πάνω από 600.000 ευρώ και διεξάγεται σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας.

Μελέτη του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, που διήρκεσε πέντε χρόνια, είναι πιθανόν να ανοίξει νέους ορίζοντες στην Κύπρο δεδομένου ότι εντοπίστηκαν φλέβες χαλκού, χρωμίου , κοβαλτίου, ρινίου και άλλων στοιχείων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή συσκευών υψηλής τεχνολογίας, όπως ηλεκτρονικών υπολογιστών. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», βρέθηκαν πλατινοειδή, δηλαδή ορυκτά, στα οποία περιέχεται είτε πλατίνα είτε άλλα στοιχεία που ανήκουν στην ίδια ομάδα. Εντοπίστηκε, επίση,ς νικέλιο το οποίο χρησιμοποιείται στην κατασκευή μπαταριών και επίπλων.

Η διευθύντρια του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Ελένη Μορισό, ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να σημαίνουν πολλά, μπορεί όμως τα στοιχεία που εντοπίστηκαν να βρίσκονται σε μικρές ποσότητες, οπότε δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν εκτεταμένα.

Όπως εξηγεί, η κ. Μορισό, η μελέτη διεξήχθη με σκοπό την ετοιμασία γεωχημικού χάρτη, ο οποίος θα δώσει και ενδείξεις ως προς το πού μπορεί να υπάρχει ανθρωπογενής ρύπανση (δηλαδή από τη δραστηριότητα του ανθρώπου) όπως είναι οι περιοχές των μεταλλείων, όπου υπάρχει αυξημένη ένδειξη ύπαρξης κάποιων στοιχείων. 

Η μελέτη κόστισε πάνω από 600.000 ευρώ και διεξάγεται σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας. Λόγω των ευρημάτων, τα οποία ίσως αποδειχθούν πολύτιμα για επενδυτές, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, σε συνεργασία με τα υπουργεία Γεωργίας και Οικονομικών θα εξετάσει το ενδεχόμενο να διαθέσει, έναντι αμοιβής, κάποιες πληροφορίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου