Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

5 εκατομμύρια οι νόμιμοι μετανάστες στην Ιταλία

Οι αλλοδαποί προσφέρουν περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο στο ιταλικό κράτος από φόρους, κοινωνικές εισφορές και ΦΠΑ, επισημαίνει η Caritas.

Στην Ιταλία διαμένουν περίπου 5 εκατομμύρια νόμιμοι μετανάστες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τη μετανάστευση της ανθρωπιστικής καθολικής οργάνωσης Caritas. 

Σύμφωνα με τους αριθμούς του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (Istat) "ο αριθμός των αλλοδαπών κατοίκων στην Ιταλία ήταν 4,235 εκατομμύρια στις αρχές του 2010, όμως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Caritas, που περιλαμβάνουν όλους τους ανθρώπους που διαμένουν νόμιμα στην Ιταλία αλλά που δεν έχουν εγγραφεί ακόμα στα αρχεία του κράτους, φτάνουμε στα 4,919 εκατομμύρια", αναφέρει η έκθεση.

Το 1990 οι μετανάστες ήταν περίπου μισό εκατομμύριο, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς, και 20 χρόνια αργότερα είναι 10 φορές περισσότεροι, αποτελώντας περίπου το 7% του πληθυσμού της Ιταλίας. 

"Με την αύξηση του αριθμού των μεταναστών και την (οικονομική) κρίση, οι αρνητικές αντιδράσεις, τα φαινόμενα αποκλεισμού και φόβου έχου αυξηθεί", καταγγέλει η Caritas.

Οι περισσότεροι μετανάστες είναι Ρουμάνοι, Αλβανοί και Μαροκινοί. 

"Οι μετανάστες παρέχουν στην ιταλική οικονομία σημαντική προσφορά", επισημαίνει η οργάνωση στην έκθεσή της και αποτελούν "μία σημαντική δημογραφική υποστήριξη" στον πληθυσμό της Ιταλίας που γερνά. 

Πάντως δεν λείπουν οι διακρίσεις. "Οι διακρίσεις, και όχι μόνο στoν τομέα της εργασίας, θίγουν κυρίως τους Αφρικανούς, τους Ρουμάνους, τους Κινέζους και τους Μαροκινούς. Ας θυμηθούμε το παράδειγμα κάποιων ασφαλιστικών εταιρειών που αναγκάζουν τους αλλοδαπούς να πληρώνουν μεγαλύτερα ασφάλιστρα για τα αυτοκίνητά τους με τη δικαιολογία του 'εθνικού κινδύνου'", καταγγέλει η Caritas.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου