Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Οι μέλισσες είναι πιο γρήγορες απ' τους υπολογιστές στα μαθηματικά

Το ζωικό βασίλειο αποδεικνύει ότι το ένστικτο είναι πιο αποτελεσματικό απ' τη σύγχρονη τεχνολογία που προσπαθεί να δώσει λύσεις με πολύπλοκους μαθηματικούς τύπους

Βρετανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η μέλισσα μπορεί εύκολα να κατανοήσει και να λύσει ένα πρόβλημα που αποτελεί το κλειδί της σύγχρονης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Είναι το λεγόμενο “ πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή”.
Στο πρόβλημα αυτό, ένας πωλητής καλείται να βρει τη συντομότερη δυνατή διαδρομή ανάμεσα σε όλους τους προορισμούς που πρέπει να επισκεφτεί. 
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές λύνουν το πρόβλημα συγκρίνοντας το μήκος όλων των πιθανών διαδρομών και επιλέγοντας τον πιο σύντομο. 
Οι μέλισσες φαίνεται να κάνουν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα κάθε μέρα, χωρίς καν τη βοήθεια κομπιούτερ, απλώς με ένα εγκέφαλο που δεν είναι μεγαλύτερος από ένα σπόρο φυτού.
Οι μέλισσες μαθαίνουν να πετούν ακολουθώντας τη συντομότερη δυνατή διαδρομή ανάμεσα στα λουλούδια που έχουν προηγουμένως ανακαλύψει με τυχαία σειρά.
Είναι ... προγραμματισμένες να το κάνουν από τη φύση!
Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που οι επιστήμονες μένουν άφωνοι από τις μέλισσες. Δεν ήταν τυχαίο ότι οι Έλληνες από την αρχαιότητα θεωρούσαν τη μέλισσα ως το μοναδικό ον εκτός του ανθρώπου που διαθέτει πολιτισμό.
Κινέζοι επιστήμονες ανακάλυψαν προ μερικών ετών ότι η μέλισσα με μερικές κινήσεις των φτερών , των ποδιών και του σώματός της μπορεί να δώσει απόσταση, συντεταγμένες, ποσό τροφής, και αριθμό εργατριών που χρειάζονται για να τη συγκεντρώσουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου