Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Φάκελος Συμβασιούχοι - Πάνω από 11.000 συμβασιούχοι του δημοσίου στο κατώφλι της εξόδου

Στον απόηχο της επεισοδιακής κατάληψης της Ακρόπολης από συμβασιούχους του Υπουργείου Πολιτισμού έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσοι είναι οι συμβασιούχοι στο στενό αλλά και στον ευρύτερο τομέα και αν όντως καλύπτουν η όχι πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Το προσεχές χρονικό διάστημα οι συμβασιούχοι του δημοσίου σταδιακά θα απομακρύνονται από τους χώρους εργασίας τους επειδή θα λήγουν οι συμβάσεις τους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Σήμερα εργάζονται 5.500 συμβασιούχοι. Καλύπτουν θέσεις αρχαιολόγων, διοικητικών αλλά και προσωπικού φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων. Οι 1500 από αυτούς εργάζονται παρά το ότι έχουν λήξει οι συμβάσεις τους μιας και κέρδισαν την παραμονή τους στο δημόσιο με δικαστικές αποφάσεις καθώς κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αυτοί οι 1500 εργαζομένοι εδώ και 22 μήνες παραμένουν απλήρωτοι καθώς το δημόσιο υποχρεώθηκε να τους δεχτεί για εργασιά όμως δεν προβλέπετε κονδύλιο για την μισθοδοσία τους.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διώξει τους συμβασιούχους παρά το ότι είναι φθηνά εργατικά χέρια (δεν δικαιούνται επιδοματα κλπ κλπ). Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρου μιλώντας στο Newsit επεσήμανε την ανάγκη να υπάρχει "η προστασία και μη απόλυση αυτών των εργαζόμενων είναι αναγκαιότητα".

Ακούστε τι είπε στο Newsit o πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ


ΚΕΠΥΟ


Στην πιο νευραλγική διεύθνση του υπουργείου Οικονομικών, υπηρετούν 300 συμβασιούχοι των οποίων λήγει η σύμβαση στις αρχές Νοεμβρίου. Φυσικά τα κενά αυτά δεν είναι εύκολο να αναπληρωθούν και η υπηρεσία πληροφοριακών συστημάτων θα μείνει χωρίς μέρος του προσωπικού με ότι αυτό συνεπάγεται για την αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους φορολογούμενους κλπ.

ΙΚΑ


Στο ΙΚΑ οι 300 συμβασιούχοι που εργάζονταν μέχρι πρόσφατα έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους. Απασχολούνταν σε πολλές διοικητικές υπηρεσίες μεταξύ των οποίων και ως ελεγκτές ασφαλιστικών εισφορών . Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του ΙΚΑ σήμερα τα 6-11 ελεγκτικά κέντρα στη χώρα μας είναι κλειστά με ότι αυτό συνεπάγεται για την εισφοροδιαφυγή.

ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Χρόνια τώρα οι 5.500 εποχικοί δασοπυροσβέστες ζητούν την τακτοποιηση τους καθώς εργάζονται μόνο τους θερινούς μήνες και τους υπόλοιπου συντηρουνται μερικώς από το επίδομα ανεργίας.

ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Οι 100 συμβασιούχοι του Υπουργείου Εσωτερικών ατενίζουν με απαισιοδοξία το μέλλον τους καθώς το νέο έτος θα τους βρει χωρίς δουλειά. Ακόμα και να κερδίσουν δικαστικα την παραμονή τους θα εργάζονται χωρίς να πληρώνονται όπως συμβαίνει και με άλλους συναδέλφους τους.

ΟΑΕΕ
Στον ΟΑΕΕ 300 εργαζόμενοι συμβασιούχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στις θέσεις τους αν και οι συμβάσεις τους έληξαν. Κέρδισαν προσωρινές αποφάσεις όμως και αυτοί θα μείνουν απλήρωτοι.

ΟΤΑ


Χιλιάδες είναι οι συμβασιούχοι στην τοπική αυτοδιοίκηση από οδοκαθαριστές μέχρι διοικητικούς υπαλλήλους. Οι ίδιοι οι δήμαρχοι έχουν κατα το παρελθόν διαμαρτυθεί για αυτό που συμβαίνει καθώς "οι συμβασιούχοι είναι αυτοί που εργάζονται σκληρά". Πρόκειται για 9 με 10 χιλιάδες συμβασιούχους οι οποίοι εργάζονταν για περισσότερα από 5 χρόνια συνεχώς.

Ο νέος νόμος Ραγκούση σε ότι αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο καθορίζει ότι θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Ωστόσο σύμφωνα με την νομική σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ Μαρία Τσίπρα η διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ είναι σχεδόν αδύνατη καθώς υπάρχουν προκυρήξεις που βρίσκονται σε αναμονή εδώ και 5 χρόνια καθώς  ακόμα και το ΑΣΕΠ έχει έλλειψη προσωπικού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου