Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Σπρώχνουν την ΕΕ σε διάλυση - Σενάρια γιά άλλο ευρώ στο Βορρά και άλλο στο Νότο της Ευρώπης

Στο 1,21 το ευρώ !
- Καταρρέουν όλα τα χρηματιστήρια
- Πόλεμος ΕΕ - αγορών μετά την απαγόρευση του short selling
- Μέρκελ: Κινδυνεύει η Ευρώπη


 ιστορικό χαμηλό κατέγραψε το ευρώ, αγγίζοντας το 1,2144 δολάριο. Αυτή την ώρα είναι στο 1,2235.

«Αν δεν αποτραπεί ο κίνδυνος αυτός, τότε οι συνέπειες για την Ευρώπη είναι αναπόφευκτες», είπε η Ανγκελα Μέρκελ μιλώντας στην Κάτω Βουλή. «Γιατί αν το 
ευρώ καταρρέει, τότε και η Ευρώπη καταρρέει».

Τα χρηματιστήρια σε Φραγκφούρτη, Παρίσι, Μαδρίτη και Λισαβώνα βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, ενώ στην Αθήνα ο γενικός περιόρισε τις απώλειες και αυτή την ώρα χάνει 0,19%.
 Όσον αφορά στην Αθήνα, οι αναλυτές αποδίδουν την πτώση στην έκθεση της Merrill Lynch για τις ελληνικές τράπεζες που πυροδότησε νέες ρευστοποιήσεις.

Ο οίκος ψαλλίδισε την τιμή στόχο της Εθνικής Τράπεζας στα 16 από 24 ευρώ, της Eurobank στα 6 από 10,1 ευρώ, της Alpha Bank στα 7,1 από 9,8 ευρώ και της Τράπεζας Πειραιώς στα 6 από 9,4 ευρώ προηγουμένως.

Η σύσταση για τις Εθνική και Alpha παραμένει «αγορά» και για Πειραιώς και Eurobank από «αγορά» έγινε «ουδέτερη».
Για το 2010 ο οίκος προβλέπει ότι η Εθνική θα παραμείνει κερδοφόρος, οι Eurobank και Πειραιώς θα εμφανίσουν ζημιές και η Alpha θα έχει οριακά αποτελέσματα.

Όμως γιά τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και το νόμισμά της, αιτία κατά τους αναλυτές είναι η απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει τον “αέρα”, δηλαδή τις ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις μετοχών των δέκα σημαντικότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων καθώς και σε συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) σε κυβερνητικά ομόλογα της ζώνης του ευρώ. Η απόφαση θα ισχύει έως τις 31 Μαρτίου του 2011.

Αναλυτές, επενδυτές και κύκλοι της αγοράς ανησυχούν ότι η εν λόγω απόφαση, που έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία χθες, θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία καθώς και τη διαχείριση ρίσκου για τις θέσεις σε ευρώ.

Η απόφαση περιορίζει τις επιλογές των επενδυτών που αναζητούν τρόπους να εκφράσουν την αρνητική τους θέση έναντι στην Ευρωζώνη, εκτιμά ο David Gilmore, της Foreign Exchange Analytics.

Η ηγεσία της Ευρώπης όως θεωρεί οτι μόνο με τέτοια μέτρα θα μπορέσει να αναχαιτίσει την διόγκωση της κρίσης. Γιατί κρίση στην πραγματική οικονομία υπάρχει. Φτάνει όμως στα όρια της τρέλας επειδή πολλοί ποντάρουν μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων στην διόγκωσή της και κερδίζουν δις καθημερινά από την αναταραχή που δημιουργούν.

Ετσι νωρίτερα ο επίτροπος για την εσωτερική αγορά Μισέλ Μπαρνιέ προέτρεψε και τα υπόλοιπα μέλη της Εε να πάρουν ανάλογα με τα γερμανικά μέτρα ώστε να περιορίσουν το short selling.

Όμως δεν είναι μόνον η απόφαση της Γερμανίας που άνοιξε τον ασκό του αιόλου.

Ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας σενάρια αναλυτών, που κάνουν λόγο γιά "σπάσιμο" του ευρώ. Δηλαδή να υπάρξει ένα πιό "ακριβό" ευρώ γιά τις χώρες του Βορρά και ένα "φθηνότερο" γιά τις χώρες του Νότου με τα δημοσιονομικά προβλήματα. Βέβαια γιά να συμβεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται απόφαση των 17 -αφού από χθες προστέθηκε στην ευρωζώνη και η Εσθονία- και δεν μπορεί να υλοποιηθεί πριν περάσουν 18 μήνες.

Το σενάριο αυτό χαρακτηρίζεται "επιστημονική φαντασία", δείχνει όμως το βάθος του προβλήματος. Έτσι γιά ορισμένους η λύση του -έστω και προσωρινού- διαχωρισμού του Βορρά από το Νότομοιάζει ως μοναδική. Αν όμως συμβεί, θα αποτελεί τη διάλυση της Ε.Ε., κάτι που θεωρείται αδύνατο να συμβεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου