Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

G. Sachs: "Θα παραταθεί η στήριξη της Ελλάδας από ΕΚΤ και ΔΝΤ"

Πιθανότερο θεωρεί η Goldman Sachs το σενάριο της παράτασης της βοήθειας που έχει λάβει η χώρα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, σε έκθεση της με τίτλο «Ελλάδα: Η πρόοδος μέχρι σήμερα, ο δρόμος μπροστά», ενώ δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο μίας «εθελοντικής» αναδιάρθρωσης του χρέους.

Στην έκθεση του ο οίκος αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει «ενθαρρυντική πρόοδο με τις μεταρρυθμίσεις και το σχέδιο λιτότητας που επιβάλλει» και σημειώνει ότι καθώς η ύφεση αναμένεται να συνεχισθεί και το επόμενο έτος, το βάρος από την υστέρηση των εσόδων θα πέσει στην κυβέρνηση, όταν η τελευταία θα θελήσει να βγει στις αγορές για δανεισμό διάρκειας μεγαλύτερης του έτους, μέσα στο 2012.

Eτσι, εκτιμά ότι θα χρειασθεί να προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές δαπανών εντός του 2011, ώστε να επιτύχει τον στόχο για το έλλειμμα.

'Oπως επισημαίνει, αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορεί να αποκλεισθεί κάποιου είδους «εθελοντική» αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας στο μέλλον, αν και αυτό δεν αποτελεί το κεντρικό σενάριο της Goldman, καθώς πιστεύει πως το πιο πιθανό σενάριο για την Ελλάδα είναι η επιμήκυνση της περιόδου δανεισμού από το ΔΝΤ και την ΕΕ.  

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του 2011, για το οποίο προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου