Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Βρετανία: Περικοπές 500.000 θέσεων στο δημόσιο!

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα περικοπών δημοσίων δαπανών των τελευταίων δεκαετιών ανακοινώνει σήμερα ο Τζορτζ Οζμπορν.


Έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς της βρετανικής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα το μεγαλύτερο πρόγραμμα περικοπών δημοσίων δαπανών των τελευταίων δεκαετιών, το οποίο θα περιλαμβάνει μείωση κατά 25% έως 40% στις δαπάνες των περισσοτέρων υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, πλην των τομέων προτεραιότητας, και περιστολή του κοινωνικού κράτους.
 
Οι οικονομικοί αναλυτές είναι διχασμένοι ανάμεσα σε αυτούς που θεωρούν ότι οι δραστικές περικοπές είναι αναγκαίες και σε όσους πιστεύουν ότι θα βυθίσουν και πάλι τη βρετανική οικονομία στην ύφεση. Ωστόσο, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί και ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να τηρήσει εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική στο προσεχές μέλλον.
 
Τα συνδικάτα καταγγέλλουν ήδη την απώλεια ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, αλλά προς τον παρόν δεν αναμένονται οι βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έχουν πραγματοποιηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες απέναντι στην πολιτική λιτότητας.
 
Στόχος του Τζορτζ Οζμπορν είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 11% του ΑΕΠ στο 2% σε διάστημα πέντε ετών, που αντιπροσωπεύει την εξοικονόμηση 113 δισεκατομμυρίων στερλινών, το εν τέταρτον των οποίων θα προέλθει από την αύξηση των φόρων.
 
Καμία προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση δεν έχει επιχειρήσει κάτι τόσο φιλόδοξο, ενώ το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικής και Κοινωνικής Ερευνας ανακοίνωσε χθες ότι ανέμενε ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε στο ήμισυ των σχεδιαζόμενων περικοπών.
 
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση Reuters/Ipsos MORI, το 38% των Βρετανών συμφωνεί με την οικονομική πολιτική του κεντρο-δεξιού σχηματισμού , έναντι του 25% που προτιμά την οικονομική πολιτική του Εργατικού Κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου