Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Τι κρύβεται πίσω από την μακροζωία και τον... πλούτο!

Μια ορμόνη που παράγεται με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό ίσως αποτελεί το ελιξίριο της ζωής, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του University College του Λονδίνου...




Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερα από 10.000 άτομα άνω των 50 ετών. Μάλιστα, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης, η ορμόνη DΗΕΑS, για αυτήν πρόκειται, εμφανίζεται σε υψηλότερα επίπεδα όσο πιο... πλούσιο είναι ένα άτομο.
 
Μελλοντικά ελπίζεται ότι ταμπλέτες, επιθέματα ή και ενέσεις θα προσφέρουν αύξηση των επιπέδων της DΗΕΑS στον οργανισμό. Ως τότε όμως το να ζει κάποιος μια όσο πιο υγιεινή και «γε μάτη» ζωή μπορεί αποτελεί το «κλειδί» αύξησης των επιπέδων της ορμόνης, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής σερ Μάικλ Μάρμοτ. Ο καθηγητής εξηγεί ότι τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης φαίνεται να συνδέονται με τη φυσική άσκηση, την καλή διατροφή, καθώς και με το να έχει το άτομο ελεύθερο χρόνο, ενδιαφέροντα, φίλους και οικογένεια (όλα αυτά συνδέονται βέβαια και με μια άνετη οικονομικώς ζωή).
 
Η DΗΕΑS εκκρίνεται από τα επινεφρίδια και η παραγωγή της είναι μεγαλύτερη κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία. Σταδιακά η παραγωγή μειώνεται καθ΄ όλη την ενήλικη ζωή και στα 80 έτη βρίσκεται μόλις στο 10% σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα έκκρισής της στην εφηβεία. Τα υψηλά επίπεδα DΗΕΑS στον οργανισμό συνδέονται με καλύτερη μνήμη, καθώς και με την ικανότητα να αντεπεξέρχεται ευκολότερα το άτομο- και ιδίως οι άνδρες- σε πνευματικά καθήκοντα.
 
Από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι και τα υψηλά επίπεδα μιας δεύτερης ορμόνης, του ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα Ι (ΙGF-Ι) σχετίζονται με τη μακροζωία. Ως φαίνεται τόσο ο ΙGF-Ι όσο και η DΗΕΑS βοηθούν το άτομο να διαχειρίζεται σωστά το στρες και ρυθμίζουν σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως η πέψη, η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και η κατανάλωση ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου