Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Γαλλία: Νέα επεισόδια διαδηλωτών και αστυνομίας αυτή την ώρα στη Λυόν

- Λάδι στην φωτιά ρίχνει ο υπουργός Εσωτερικών
- Μπλόκα από εργαζόμενους στους δρόμους προς τα διυλιστήρια
- Προβλήματα στον ανεφοδιασμό αεροδρομίων και στρατού
- Στα χαρακώματα διαδηλωτές και κυβέρνηση
REUTERS

Επεισόδια αυτή την ώρα στην πόλη της Λυόν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Διαδηλωτές βγήκαν από στενά στην παλιά πόλη και άρχισαν να πετούν πέτρες στις ομάδες ΜΑΤ που ήταν εκεί. Αμέσως οι αστυνομικοί άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα. 




Νωρίτερα τα συνδικάτα στη νότια Γαλλία απέκλεισαν τους δρόμους προς ένα διυλιστήριο πετρελαίου που προμηθεύει τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και ένα που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε σήμερα το πανίσχυρο συνδικάτο CGT.
Τα διυλιστήρια της εταιρίας Trapil αποκλείστηκαν από δεκάδες απεργούς στη διάρκεια της νύχτας. Προμηθεύουν με κηροζίνη πολιτικά αεροδρόμια της Μασσαλίας, της Νίκαιας και της Λιόν καθώς και τις στρατιωτικές βάσεις της Οράγγης, της ντε Μιλ και της Σαλόν ντε Προβάνς.
"Ο επικεφαλής της αστυνομίας μας έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα χρησιμοποιήσει τις δημόσιες αρχές για να μας απομακρύνει", είπε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος του συνδικάτου CGT, Ρασίντ Μεχντί.



 Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή για την άρση του αποκλεισμού όλων των χώρων αποθήκευσης καυσίμων, που έχουν καταληφθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, ώστε "η κατάσταση να εξομαλυνθεί το συντομότερο δυνατόν", σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.


    Ο γάλλος πρόεδρος επανέλαβε επίσης, καθώς η Γαλλία διανύει την έβδομη ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων, ότι η μεταρρύθμιση των συντάξεων θα ολοκληρωθεί και απηύθυνε προειδοποίηση για τις συνέπειες των απεργιών στην απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα, αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.


    "Για εκατομμύρια συμπολιτών μας, τα μέσα μεταφοράς είναι ζωτικής σημασίας. Συνιστούν θεμελιώδη ελευθερία. Τις τελευταίες ημέρες πολλοί Γάλλοι έχουν δει την καθημερινή τους ζωή να αναστατώνεται από προβλήματα τροφοδοσίας που έχουν πλήξει ένα μέρος των πρατηρίων καυσίμων", δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.


    "Εδωσα χθες οδηγίες για την άρση του αποκλεισμού του συνόλου των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαίου", είπε.


    Οι γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας ήραν τον αποκλεισμό τριών χώρων αποθήκευσης κατά τη διάρκεια της νύκτας στη δυτική Γαλλία, στη Ντονζ, τη Λα Ροσέλ και τη Μαν.
REUTERSREUTERS


Την ίδια ώρα ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ έρχεται να προκαλέσει λέγοντας πως οι αστυνομικές δυνάμεις δεν θα αφήσουν "ατιμώρητους τους αλήτες" για τις βιαιότητες που σημειώθηκαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων κατά των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό.
"Δεν θα αφήσουμε ατιμώρητους τους αλήτες", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε μια ημέρα μετά τα νέα επεισόδια ανάμεσα σε νέους και αστυνομικούς σε προάστιο του Παρισιού και στη Λυών.
"Μέσα σε μια εβδομάδα, έγιναν συνολικά 1.423 συλλήψεις και 149 από τους συλληφθέντες έχουν ήδη προσαχθεί" ενώπιον της δικαιοσύνης, πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός.
Ο Ορτεφέ προειδοποίησε "όλους εκείνους που θέλουν να αναζωπυρώσουν το μίσος, να προκαλέσουν τις δυνάμεις ασφαλείας και να εμποδίσουν την έκφραση της δημοκρατίας ότι δεν τους αφήσαμε και δεν θα τους αφήσουμε να το κάνουν".
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας απομάκρυναν τους διαδηλωτές που είχαν στήσει οδοφράγματα σε τρια μεγάλα διυλιστήρια--Λα Ροσέλ, Ντόνζ και Λε Μαν--με αποτέλεσμα να καταστεί δυνατή η διανομή μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων.
Με δυναμικό παρόν περίπου 3,5 εκατομμύρια γάλλοι πολίτες από όλες τις ηλικίες βγήκαν χθες στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το νέο ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση Σαρκοζί.


Σε αρκετές περιοχές του Παρισιού και της Λυών ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας. Η κατάσταση παραμένει ακόμη έκρυθμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου