Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Η Κοντολίζα Ράις παραδέχεται λάθη της κυβέρνησης Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου

Η Κοντολίζα Ράις παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση Μπους διέπραξε σφάλματα μετά την 11η Σεπτεμβρίου, αλλά οι αναγνώστες οι οποίοι ενδιαφέρονται να μάθουν την άποψή της....


...για τις αποφάσεις που οδήγησαν στον πόλεμο στο Ιράκ δεν θα βρουν την απάντηση στα νέα της απομνημονεύματα.
 
"Κάναμε τα λάθη μας αναμφίβολα", δήλωσε στο Ρόιτερς η Αμερικανίδα πρώην υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή της για την προώθηση των απομνημονευμάτων της με τίτλο "Ασυνήθιστοι, Συνηθισμένοι Άνθρωποι", που κυκλοφόρησαν χθες Τρίτη στις ΗΠΑ.
 
Αλλά η Ράις παραμένει υπερήφανη για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Μπους.
 
"Για μία κυβέρνηση, για την οποία κάθε μέρα μετά την 11η Σεπτεμβρίου ήταν 12 Σεπτεμβρίου και κάθε μέρα νόμιζες ότι θα συμβεί και πάλι, είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που καταφέραμε να κάνουμε ό,τι καταφέραμε να κάνουμε", είπε.
 
Σε αντίθεση με τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, του οποίου τα πρόσφατα εκδοθέντα απομνημονεύματα συζητήθηκαν για την άποψή του ότι δεν μετανιώνει για τη συμμετοχή των Βρετανών στην υπό τις ΗΠΑ εισβολή στο Ιράκ το 2003, η Ράις, στα δικά της, δεν αναφέρεται στο ρόλο που διαδραμάτισε η ίδια στο να οδηγήσει τη χώρα της σε δύο πολέμους -- στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
 
Η αυτοβιογραφία της είναι η πρώτη από τους δύο τόμους που πρόκειται να κυκλοφορήσουν, στην οποία η Ράις αναφέρεται στους γονείς της και στον τρόπο που την μεγάλωσαν ως μοναχοπαίδι στον ρατσιστικό αμερικανικό νότο τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.
 
Επίσης αφηγείται το πως η εκπαίδευση που προωθούσαν οι γονείς της --αμφότεροι δάσκαλοι-- την οδήγησαν στο να γίνει η πρώτη μαύρη υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
 
Το βιβλίο καταλήγει με τον διορισμό της στη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας σχεδόν οκτώ μήνες πριν από την 11η Σεπτεμβρίου.
 
Ο δεύτερος τόμος πρόκειται να κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο και θα αναφέρεται στην πολιτική της ζωή, αλλά όπως λέει η ίδια θα περάσουν χρόνια μέχρι να καταστεί δυνατό να κριθεί η κυβέρνηση Μπους.
 
"Επειδή η ιστορία έχει μεγάλο τόξο, θα πρέπει να επιστρέψουμε και να δούμε τι πέτυχε και τι απέτυχε", είπε η Ράις στο Ρόιτερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου