Τρίτη, 11 Μαΐου 2010

Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Κίνα


Αύξηση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Απρίλιο, ενώ οι τραπεζικές χορηγήσεις ξεπέρασαν τιςπροσδοκίες και οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν άνοδο-ρεκόρ, πιέζοντας την κυβέρνηση να αυξήσει τα επιτόκια και να αφήσει το νόμισμα της χώρας να ανατιμηθεί.

Οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 2,8% τον Απρίλιο έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ενώ οι τιμές παραγωγού σημείωσαν άνοδο 6,8%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Εν τω μεταξύ, οι κινεζικές τράπεζες διεύρυναν τις χορηγήσεις κατά 774 δισ. γουάν (113,5 δισ. δολάρια) τον Απρίλιο, έναντι των 510,7 δισ. δολαρίων το Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα.
Η είδηση θα πυροδοτήσει ανησυχίες ότι η τρίτη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια.

Ο  πληθωρισμός ακινήτων χτύπησε 12,8%, συμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Κίνας .

Πολλοί αναλυτές είχαν προβλέψει ένα ποσοστό πληθωρισμού 2,7%.

Οι ξένοι επενδυτές παρακολουθούν στενά για να δούνε αν το Πεκίνο προβει σε κινήσεις για να παγωσει τις τιμές, καθώς αυτό θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και θα συγκρατησει τον πληθωρισμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου