Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Η Νεφερτίτη φέρνει αντιμέτωπες την Αίγυπτο με τη Γερμανία

Η προτομή εκτίθεται στο Νέο Μουσείο του Βερολίνου. Οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι το αρχαιολογικής αξίας εύρημα αποκτήθηκε νομίμως το 1913, ενώ οι Αιγύπτιοι επιμένουν η προτομή να επιστραφεί στην Αίγυπτο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αίγυπτο, στα πλαίσια της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως το θέμα της προτομής πρέπει να καταστρέψει τις πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Αιγύπτιος ομόλογος του, Αχμεντ Αμπούλ Γκέιτ, δήλωσε "Θα προχωρήσουμε σε μια συμφωνία που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές".

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ο υπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας είχε δηλώσει ότι η προτομή θα παραμείνει στο Βερολίνο.

Ο Βεστερβέλε τόνισε ότι η προτομή είναι εξαιρετικά ευαίσθητη για να ταξιδέψει και είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς να παραμείνει ασφαλής στο Βερολίνο. Ωστόσο ο Αμπούλ Γκέιτ επανέλαβε την επιθυμία του να δει την προτομή, μαζί με τη μεγάλη συλλογή των αρχαίων αιγυπτιακών θησαυρών που εκτίθενται στη Δύση, να επιστρέφουν στην Αίγυπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου