Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

1,5 εκατομμύριο τουρίστες λένε ΟΧΙ στην Ελλάδα

Οι άνθρωποι του τουρισμού εκτιμούν πως ενάμιση εκατομμύριο λιγότεροι τουρίστες θα επισκεφτούν φέτος τη χώρα μας.


Αν βγουν όμως αληθινές οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις τότε οι απώλειες μπορεί να φθάσουν και τα 2,3 εκατομμύρια επισκέπτες!
 
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, οι κρατήσεις από την Αγγλία και τις ΗΠΑ εμφανίζονται μειωμένες κατά 20% και κατά 15% από τη Γερμανία, ενώ η απλοποίηση των διαδικασιών στην έκδοση βίζας για τους Ρώσους πολίτες απλά περιόρισε τις απώλειες στο 10%.
 
Οι επιδόσεις αυτές θα στερήσουν από την αγορά περίπου 1-1,6 δισ. ευρώ, ‘βυθίζοντας’ τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, καθώς τα συνολικά έσοδα του τουρισμού ισοδυναμούν με το 4,4% του ΑΕΠ, ενώ ξενοδοχεία και εστιατόρια συμμετέχουν στη διαμόρφωση του ακαθάριστου προϊόντος σε ποσοστό 6,11%.
 
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΗΑΤΤΑ, Γιάννης Ευαγγέλου είπε πως «παρά τη μείωση των τιμών μας στα πακέτα και τις άλλες υπηρεσίες, εξακολουθούμε να μειονεκτούμε στον ανταγωνισμό, κάτι που μας δημιουργεί πρόβλημα, αφού το βασικό κριτήριο των αγορών είναι η τιμή».
 
Οι μειώσεις στα πακέτα φτάνουν και το 10% σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι επιχειρηματίες προσπαθούν να απορροφήσουν τις απανωτές αυξήσεις του ΦΠΑ. Παρ' όλα αυτά η Τουρκία συνεχίζει να είναι 30% φθηνότερη, η Αίγυπτος και η Κροατία 20%, ενώ στο Μαρόκο και την Τυνησία η διαφορά ξεκινά από 10% και φτάνει έως το 30%.
 
Παρά τα δυσοίωνα μηνύματα η πολιτεία δε δείχνει να ευαισθητοποιείται, σημειώνουν παράγοντες της αγορές, αφού δεν υπάρχει καν καμπάνια. Το ρόλο της προώθησης του ελληνικού τουρισμού φαίνεται να έχει αναλάβει το Γερμανικό κοινοβούλιο που καλεί τους πολίτες να επισκεφθούν τη χώρα και ζητά από τους Έλληνες διπλωμάτες να προτείνουν τρόπους μέσω των οποίων η Γερμανία θα μπορούσε να βοηθήσει.
 
Όπως κάθε χρόνο, οι επιχειρηματίες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Τα καλά νέα, όμως, μπορεί να έλθουν και από το μέτωπο των χρηματαγορών. Αν το ευρώ συνεχίσει τη διολίσθηση του έναντι του δολαρίου, τότε η Ευρώπη θα ξαναγίνει ελκυστικός προορισμός για Αμερικανούς, Βρετανούς, Σκανδιναβούς και Ελβετούς.
 
Ταυτόχρονα θα μείνουν εντός συνόρων και οι Ευρωπαίοι αφού δολαριακοί προορισμοί όπως οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Αίγυπτος θα γίνουν πιο ακριβοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου