Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

ΕΤΕ: Φοροδιαφυγή μαμούθ! Κρύβουν 50 δισ ευρώ το χρόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες


Το δημόσιο χάνει κάθε χρόνο 9 δισεκατομμύρια ευρώ
- Η Εθνική Τράπεζα προτείνει μείωση του αφορολόγητου στα 6.700 ευρώ
- 3.700 φορολογούμενοι χρωστούν περισσότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ στο δημόσιο
- Δύο επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης οφείλουν 836 εκατομμύρια ευρώ

 είναι τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, καθώς προκύπτει ότι το 2008 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες έκρυψαν εισοδήματα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό φαίνεται, καθώς οι δηλώσεις εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών στο ΤAXIS είναι 23 δισεκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με τα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 70 δισεκατομμύρια ευρώ, μια διαφορά 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μόνο από τα φυσικά πρόσωπα προκύπτει ότι υπάρχει περιθώριο αύξησης των φορολογικών εσόδων για το δημόσιο της τάξεως των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, από αυτά τα 6 δις, υπολογίζετε ότι προκύπτουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής, είναι περισσότερο από το 1/3 της συνολικής δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2010-2014.

Στην έκθεσή της η Εθνική Τράπεζα προτείνει μέτρα ώστε να εξαλειφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Συγκεκριμένα, προτείνει τη μείωση του αφορολογήτου στο μέσο όρο της ευρωζώνης δηλαδή στις 6.700 ευρώ από 12.000 που είναι σήμερα, καθώς το 48% των φορολογουμένων δηλώνει εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο.

Επίσης προτείνει αύξηση της φορολογίας καταθέσεων στον μέσο όρο της ευρωζώνης από 10% που είναι σήμερα στο 21 με 23%. Παράλληλα, προτείνει αυστηρά πρόστιμα και διαπόμπευση των φοροφυγάδων και άρση του τραπεζικού απορρήτου, έλεγχο των φοροελεκτών και των οικογενειών τους και προληπτικό έλεγχο κίνησης λογαριασμών.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από τη σύγκριση των στοιχείων από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το 2008, με τα αντίστοιχα επίσημα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών (δηλαδή τα στοιχεία για το κατα κεφαλήν εισόδημα που προκύπτουν από τους εθνικούς λογαριασμούς όλων των χωρών της Ευρωζώνης).
Αποκαλύψεις για τους μεγαλο-οφειλέτες
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του 
Mega η λίστα με τους μεγαλο-οφειλέτες περιλαμβάνει 3.700 φορολογούμενους και εταιρίες οι οποίοι οφείλουν από φόρους στο δημόσιο πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ ο καθένας.

Η λίστα η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα σύντομα από πλευράς φυσικών προσώπων φιγουράρουν δύο επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, από τους οποίους ο ένας οφείλει 636 εκατομμύρια ευρώ και ο δεύτερος πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ στην εφορία, ακολουθούν επιχειρηματίες από Αθήνα και Πειραιά.

Οι επιχειρήσεις οι οποίες περιλλαμβάνονται στην λίστα είναι ενεργές και είναι κυρίως επιχειρήσεις με οικοδομικά υλικά μέχρι και διαφημιστικές.

Επιχειρήσεις με μεγάλα χρέη στην εφορία εμφανίζονται κατά σειρά:εταιρία με φωτογραφικά υλικά, ΟΣΕ, Ακρόπολις Χρηματιστηριακή που με τα γνωστά δομημένα ομόλογα χρωστά 551 εκατομμύρια ευρώ, ασφαλιστικές, κονσερβοποιείες, τουριστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις ενδυμάτων και οδικής κυκλοφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου