Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Επιμένει η Βάσω Παπανδρέου να καταγγέλει την ΤτΕ για κερδοσκοπία!


 Επανέρχεται η Βάσω Παπανδρέου και ζητεί επίμονα να μάθει για ποιό λόγο η ΤτΕ με συγκεκριμένες κινήσεις της τον Οκτώβριο

 διευκόλυνε τους κερδοσκόπους να παίξουν παιχνίδια σε βάρος των ελληνικών ομολόγων.

 "Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) είναι, γιατί μεσούσης της χρηματοοικονομικής κρίσης που ήταν παγκοίνως γνωστό το πρόβλημα των ανοιχτών θέσεων (σορτάρισμα), που γνώριζε τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μας, σε μία τέτοια συγκυρία αποφάσισε να χαλαρώσει αντί να αυστηριοποιήσει τους κανόνες διακανονισμού/εκκαθάρισης και με τον τρόπο αυτό διευκόλυνε αντικειμενικά την κερδοσκοπία σε βάρος της χώρας μας", αναφέρει σε δήλωση της η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, Βάσω Παπανδρέου.

  Η κα Παπανδρέου αναφέρει επίσης τα εξής: "Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) χθες δύο ημέρες μετά την κατάθεση της ερώτησης στην Ελληνική Βουλή, δημοσιοποίησε την απάντηση μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, χωρίς όμως να δημοσιοποιεί και τα ερωτήματα. Έχουμε δηλαδή απαντήσεις σε ερωτήματά της που δεν γνωρίζουμε, τα οποία μάλιστα έστειλε ημέρα Κυριακή (14-3-10).

    Για αποφυγή παρεξηγήσεων σημειώνεται ότι η επιστολή της ΕΚΤ δεν αφορά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί το Σύστημα διακανονισμού/εκκαθάρισης ελληνικών ομολόγων στην ΤτΕ, πράγμα το οποίο είναι το αντικείμενο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Δεν έχει να κάνει με την προληπτική εποπτεία, με ποιους δηλαδή κανόνες και κυρώσεις γίνεται δύσκολη η κερδοσκοπία από τους σορτάκηδες, σε βάρος ελληνικών ομολόγων.

    Όταν οι φορείς έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν ανοιχτές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων, που γίνονται κυρίως στις ξένες αγορές και να εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές τους στο Σύστημα της ΤτΕ με χρονική υστέρηση χωρίς κυρώσεις και κόστος, ενθαρρύνεται η κερδοσκοπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου