Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες στον “στόλο της ελευθερίας”


Εν ψυχρώ δολοφονία ακτιβιστών από το ισραηλινό ναυτικό
- Θρίλερ με τους 34 έλληνες - Αγωνία για την τύχη των συλληφθέντων
- Ολα τα ονόματα των ελλήνων επιβατών - Ελληνας μεταξύ των τραυματιών;
- Ακυρώθηκε η ελληνοισραηλινή άσκηση στο Αιγαίο -  Δείτε συγκλονιστικά βίντεo

Μακελειό με αδιευκρίνιστο αριθμό νεκρών και δεκάδες τραυματίες από την δολοφονική επίθεση που έγινε σε νηοπομπή που μετέφερε ακτιβιστές και ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για πάνω από 20 νεκρούς, η ισραηλινή κυβέρνηση μιλάει για 10 νεκρούς, ενώ η τύχη των τουλάχιστον 60 τραυματιών αλλά και όσων συνελήφθησαν από τους ισραηλινούς κομάντος είναι αδιευκρίνιστη.

Ομολογία παραβίασης των διεθνών συνθηκών από το Ισραήλ
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στρατηγός Αβι Μπεναγιάχου παραδέχθηκε ότι η επιχείρηση των ισραηλινών κομάντος εναντίον της ανθρωπιστικής νηοπομπής έγινε σε διεθνή ύδατα.
"Οι κομάντος έδρασαν στην ανοικτή θάλασσα ανάμεσα στις 04:30 και 05:00 το πρωί σε απόσταση 70 ως 80 μίλια (130 ως 150 χιλιόμετρα) από τις ακτές μας", δήλωσε ο στρατηγός στο κρατικό ραδιόφωνο.

Όπως ορίζεται στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο (1993) το Ισραήλ έχει τον έλεγχο των χωρικών υδάτων ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας σε απόσταση 20 μιλίων (37 χιλιομέτρων) από τις ακτές.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ δεν είχε αποφασίσει αν η επιχείρηση θα διεξαγόταν στην ανοικτή θάλασσα ή όταν τα πλοία θα είχαν εισέλθει στη ζώνη των 20 μιλίων. Τελικά κατέληξαν στην πρώτη επιλογή.

Το χρονικό της επίθεσης

'Ολα ξεκίνησαν στις 11 χθες το βράδυ όταν οι ισραηλινές αρχές και ενώ η νηοπομπή έπλεε σε διεθνή χωρικά ύδατα, ζήτησαν από τους καπετάνιους να μην προσεγγίσουν την Γάζα.
Τα σκάφη, εντοπίστηκαν από τα ισραηλινά πολεμικά σκάφη σε απόσταση 124 χλμ από τις ισραηλινές ακτές.

Λίγες ώρες αργότερα και ενώ "Ο στόλος της ελευθερίας", με περίπου 700 ακτιβιστές και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας ήταν σε διεθνή χωρικά ύδατα 70 ναυτικά μίλια από τις ακτές σε μία προσπάθεια να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας άλλαξε πορεία ώστε να αποφευχθεί νέα εμπλοκή με το ισραηλινό ναυτικό.

Ωστόσο, λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα ισραηλινοί κομάντος χωρίς καμία δικαιοδοσία, εισέβαλαν κατ' αρχήν στα τουρκικά πλοία και τα αιματοκύλισαν!

Ακούστε πως περιγράφει την ώρα της επίθεσης το μέλος της οργάνωσης Free Gaza Βαγγέλης Πισσίας.



Το πρώτο πλοίο που δέχτηκε επίθεση ήταν ένα τουρκικό σκάφος γύρω στις 3 με 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας από αέρος με ελικόπτερο και από θαλάσσης από πολεμικά και πλωτά σκάφη του Ισραήλ.
Ισραηλινοί κομάντος ανέβηκαν στο σκάφος και ακολούθησαν συμπλοκές με πραγματικά πυρά.

Από εκείνη την στιγμή διακόπηκε κάθε επαφή με τους ακτιβιστές και τα έξι πλοία που κατελήφθησαν από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό.

Όπως διακρίνετε στα πλάνα που μεταδίδουν τα ξένα δίκτυα φαίνονται οι ισραηλινοί κομάντος που ανεβαίνουν στα πλοία και χωρίς οίκτο χτυπούν και τραυματίζουν τους ακτιβιστές ενώ δεν διστάζουν να πυροβολήσουν.



Φαίνονται επίσης πολύ καθαρά ματωμένα φορεία αλλά και αρκετοί που είναι στο πάτωμα τραυματισμένοι και προσπαθούν οι υπόλοιποι να τους περιθάλψουν ενώ περιφέρονται δίπλα τους ισραηλινοί στρατιώτες.

Ολόκληρη η λίστα των ελλήνων επιβατών
Φορτηγό «Ελεύθερη Μεσόγειος»Πλήρωμα
Στυλιανάκης
Κληρονόμος Εμμανουήλ
Χρυσοχοϊδης Νεκτάριος
Μισεμικές Γεώργιος
Γρηγορόπουλος Μιχαήλ
Μπόλος Νικόλαος
Επιβάτες
Γασπαράτου Ευγενία
Θεοχαροπούλου Αικατερίνη
Καρατζάς Γεώργιος
Καρυπίδης Ιωάννης
Κοσματόπουλος Νικόλαος
Λάμπρου Ηλίας
Μαθιουλάκης Εμμανουήλ
Μουστάκας Ανδρέας - Μάριος
Παπαδοκωστόπουλος Αριστείδης
Πισσίας Ευάγγελος
Πολίτης Παναγιώτης
Συγγελάκης Πολυάνθης
Τζιούμπας Αθανάσιος
Τικτόπουλος Μιχαήλ - Αχιλλεύς
Ψαρά Μαρία

Επιβατηγό «Σφενδόνη»
Πλήρωμα
Μπούκας Θεόδωρος
Παπακινός Πέτρος
Παπαδημητρίου Απόστολος
Αυγήρης Σπυρίδων
Επιβάτες
Βαλκάνος Νικόλαος
Γελάλης Δημήτριος
Κιτίδη Αικατερίνη
Κυρίλλου Δήμητρα
Λιερός Γεώργιος
Τραβάλου Αφροδίτη
Τσιγαρίδας Χρήστος

Επιβατηγό «Mavi Marmara»
Επιβάτες
Πλειώνης Δημήτριος
Χατζηστεφάνου Αριστείδης - Κυριάκος
Στο σκοτάδι οι ελληνικές αρχές για την τύχη των ελλήνων 
Χωρίς επίσημη ενημέρωση από τις ισραηλινές αρχές για την τύχη των Ελλήνων που συμμετείχαν στην ανθρωπιστική αποστολή για τη Γάζα, παραμένει το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Γρηγόρη Δελαβέκουρα.

Νωρίτερα ο Έλληνας Αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Δ.Δρούτσας κάλεσε εκτάκτως τον πρέσβη του Ισραήλ γιά εξηγήσεις.

Ο ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα, επανέλαβε την πολιτική θέση του Ισραήλ και έδωσε ελάχιστες πληροφορίες για την επιχείρηση και τα θύματα, παραπέμποντας στο Ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών. Ακόμα, ο πρέσβης επανέλαβε ότι ο ισραηλινός στρατός αναγκάστηκε να ανοίξει πυρ σε διεθνή ύδατα επειδή δέχθηκε επίθεση όταν ανέβηκε στο πλοίο και υποστήριξε ότι η βοήθεια προς τη Γάζα πηγαίνει προς βοήθεια της Χαμάς.

Το υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε τη Μονάδα Χειρισμού Κρίσεων. Πολίτες των οποίων οι οικείοι συμμετέχουν στην αποστολή μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο +30 210 368 1730.

Επίσης, στο Πεντάγωνο έχει κληθεί στη μία το μεσημέρι ο Ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα για να του ανακοινωθεί η απόφαση για τη διακοπή της άσκησης Μίνωας. Πρόκειται για ελληνοισραηλινή αεροπορική άσκηση που είχε ξεκινήσει στις 25 Μαίου και θα ολοκληρωνόταν τη Πέμπτη.
  


Οργή στην Τουρκία

 Άμεση έκθεση για την κατάσταση των επιβατών των πλοίων ζήτησε η Τουρκία από το Ισραήλ, θέτοντας θέμα παράδοσης των τραυματιών έτσι ώστε να νοσηλευτούν στην Τουρκία.

 Σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου "Ανατολή" κατά τη συνάντηση που είχε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ουνάλ Τσεβίκοζ με τον ισραηλινό πρεσβευτή Γκαμπί Λεβί υπογραμμίστηκε ότι "συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου η βίαιη επέμβαση σε πλοία που κάνουν διέλευση σε διεθνή ύδατα". Από τον ισραηλινό πρεσβευτή ζητήθηκε επίσης η άμεση αποστολή των επιβατών των πλοίων του στις χώρες τους και η άμεση απελευθέρωση των πλοίων.

  Υπογραμμίστηκε επίσης ότι η Τουρκία "επιφυλάσσεται για τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε σχέση με την εν λόγω επίθεση".

Επίσης, επιστρέφει εσπευσμένα στην Αγκυρα από επίσημη επίσκεψη στην Αιγυπτο το τούρκος στρατηγός Μπαμπού.

Σε εξέγερση κάλεσε η ΧΑΜΑΣ


 Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κάλεσε σήμερα τους Άραβες και τους μουσουλμάνους σε «εξέγερση» μπροστά στις πρεσβείες του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο, ύστερα από την επιδρομή των Ισραηλινών καταδρομέων.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγιε κατήγγειλε με ανακοίνωσή του τη «βάρβαρη επίθεση» εναντίον του διεθνούς στολίσκου και κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να προστατεύσει τους φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές που επέβαιναν στα πλοία.

Δεκάδες τούρκοι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν λίγο μετά τις 08:30 το πρωί, στο προξενείο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη μετά την επίθεση του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού.

Οι διαδηλωτές, που πετούσαν πέτρες στο προξενείο,συγκρούστηκαν με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας,που φρουρούσαν το κτίριο.

Διαδηλωτές εξώ από το ισραηλινό προξενίο στην Κωνσταντινούπολη. ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδηλωτές εξώ από το ισραηλινό προξενίο στην Κωνσταντινούπολη. ΦΩΤΟ REUTERS

    "Δεν περιμέναμε να γίνει μιά τέτοια επίθεση σε διεθνή ύδατα" δήλωσε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Ομέρ Φαρούκ Κορκμάζ, εκπρόσωπος της φιλο-ισλαμικής ανθρωπιστικής οργάνωσης IHH, που συμμετέχει στην προσπάθεια μεταφοράς της βοήθειας στη Γάζα. " Η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να συγχωρήσει το Ισραήλ" δήλωσε ο Κορκμάζ.

Διεθνείς αντιδράσεις

Συγκλονισμένη δήλωσε η Ναβί Πιλάι, ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αυτή είναι και η πρώτη αντίδραση αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών για το επεισόδιο.

 Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε τη διεξαγωγή "πλήρους έρευνας" των ισραηλινών αρχών και ζήτησε το άνευ όρων άνοιγμα του αποκλεισμένου παλαιστινιακού θύλακα στην ανθρωπιστική βοήθεια και τις εμπορικές συναλλαγές.
 Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Κάθριν Αστον ζήτησε από το Ισραήλ "πλήρη έρευνα για τις συνθήκες" αυτής της επιδρομής.

  Ο βέλγος υπουργός Συνεργασίας Λουί Μισέλ κατήγγειλε από την πλευρά του τη χρήση δυσανάλογης βίας από τον ισραηλινό στρατό.

 Πολλοί ευρωβουλευτές επέβαιναν στην ανθρωπιστική νηοπομπή, η οποία είχε αποπλεύσει χθες με κατεύθυνση της ακτές της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας.

 Σοκαρισμένος από την ισραηλινή επίθεση κατά της διεθνούς νηοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ. «Τίποτα δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη χρήση τέτοιας βίας», εκτίμησε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου