Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Ανίκανο κράτος! 60 δισ ευρώ χρέη προς το δημόσιο έχουν οι φοροφυγάδες – Μπορούν να εισπραχθούν μόνο τα 4, αλλά κι αυτά δεν εισπράττονται


60 δισ χρωστάνε οι φοροφυγάδες στο δημόσιο την ώρα που θα μας δοθούν 110 δισ ευρώ για να μην χρεωκοπήσουμε
- Μόνο τα 4 δισ ευρώ μπορούν να εισπραχθούν άμεσα
- Το νομικά κενά ευνοούν τους φοροφυγάδες να συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν

Το συνολικό χρέος από τους φοροφυγάδες προς το δημόσιο αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είναι σχεδόν τα μισά από αυτά που θα εισπράξουμε από τον μηχανισμό στήριξης.
Στα 60 δισεκατομμύρια περιλαμβάνονται: 
-Πρόστιμα από τη φοροδιαφυγή
-Τη φοροαποφυγή
- Την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ

Από τα 60 δισεκατομμύρια τα 30 είναι από ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν τελεσιδικήσει από τις όποιες δικαστικές διαμάχες, δηλαδή το κράτος μπορεί να τα εισπράξει άμεσα από τους οφειλέτες ή να προχωρήσει σε κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Όμως σύμφωνα με μελέτη που έκανε για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών ένας αμερικανός ειδικός που εκλήθη επί τούτου μόλις τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 30 μπορεί να τα εισπράξει το ελληνικό κράτος άμεσα. Εδώ να σημειώσουμε ότι το πρωτοτελευταίο πακέτο σκληρών μέτρων ήταν για να συγκεντρωθούν 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα υπόλοιπα 26 δισ ευρώ αφορούν είτε σε εταιρείες που έχουν πτωχεύσει είτε από χρέη του ίδιου του δημοσίου προς το δημόσιο (σε αυτά περιλαμβάνονται οι δήμοι, οι ΔΕΚΟ, οι χρωστούμενες οφειλές προς το ΙΚΑ κτλ).

Από τα 30 δισ ευρώ που είναι ληξιπρόθεσμα χρέη και έχουν τελεσιδικήσει τα 20 δισ ευρώ τα χρωστάνε 8.828 φυσικά ή νομικά πρόσωπα και αξίζει να σημειωθεί ότι κάτω από 2.000 ευρώ χρωστάνε στο κράτος 602.000 οφειλέτες που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι φυσικά πρόσωπα.

Τα άλλα 30 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 60 δισ που είναι το συνολικό χρέος προς το κράτος εκκρεμούν στα δικαστήρια αφού το πολυδαίδαλο ελληνικό νομικό σύστημα δίνει πάρα πολλά παράθυρα νομικής διαφυγής στους οφειλέτες και καθυστερεί ακόμα και επί δεκαετίας – 
όπως η περίπτωση του Τόλη Βοσκόπουλου- να εκδώσει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Η τραγελαφική αυτή εικόνα δείχνει το ανίκανο κράτος που δομήθηκε επί πολλά χρόνια με στόχο να καταλογίζει πρόστιμα και μετά να τα χαρίζει ή να μην τα εισπράττει. Έτσι κάθε φορά που προκύπτει ανάγκη, όπως στη σημερινή κρίσιμη στιγμή, το βάρος καλούνται να σηκώσουν οι συνεπείς φορολογούμενοι που υποχρεώνονται να καταβάλλουν υψηλότερους φόρους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου