Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ


Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ, υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ,  Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ.

 υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, μίλησε για στρατηγικό σχεδιασμό πάνω σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, την διασφάλιση πλαισίου υγιούς ανταγωνισμού, υποστήριξη μικρών και μεσαίων έργων, κοινωνικής αποδοχής, επενδύσεων, ανάπτυξης της εγχώριας έρευνας, περιβαλλοντική ευαισθησία αλλά και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Το νομοσχέδιο είναι μια ακόμα απόδειξη ότι στις προκλήσεις των καιρών απαντάμε με συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες», τόνισε ο κ. Μανιάτης και πρόσθεσε ότι μέχρι τέλη Ιουνίου θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που θα αναλύει ανά έτος πως θα προχωρήσει η Ελλάδα μέχρι το 2020, ώστε το 20% της ενέργειας να καλύπτεται από τις ΑΠΕ.

Από την πλευρά τους, πάντως, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στάθηκαν ιδιαίτερα στο κόστος των ΑΠΕ, επισημαίνοντας την ανάγκη να μην μετακυληθεί στους καταναλωτές.

Η ΝΔ, δήλωσε μεν τη στήριξή της επί της αρχής του νομοσχεδίου, ωστόσο υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλές γκρίζες ζώνες και ζήτησε βελτιώσεις, δίνοντας, μεταξύ άλλων, έμφαση τόσο στο θέμα των φωτοβολταϊκών όσο και στην απλούστευση των διαδικασιών.

 Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι επισημάνσεις του ΛΑΟΣ, που μίλησε για «πολλές ασάφειες που θα δώσουν έδαφος σε επιτήδειους» και εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο θα καταφέρει να βάλει κανόνες στο άναρχο τοπίο της ενεργειακής αγοράς.

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου, χαρακτηρίζοντάς το αποσπασματικό, υποκριτικό και έωλο, που θα επιβαρύνει εκ νέου τα χαμηλά στρώματα και υποστήριξαν ότι και με αυτό το νομοσχέδιο για τις  ΑΠΕ ευνοούνται για άλλη μια φορά τα μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια.

Παρέμβαση έκανε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής που έκανε λόγο για ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο βασισμένο στη πράσινη ανάπτυξη που θα οδηγήσει σε επενδύσεις και ανάπτυξη τη χώρα ενώ παράλληλα κάλεσε την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, να υιοθετήσει την τροπολογία των βουλευτών για τα λατομεία στην Εύβοια.

Τέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, έδωσε έμφαση στο θέμα της ΔΕΗ, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της και να κρατήσει τη δεσπόζουσα θέση της αλλά και γρήγορα να αντικαταστήσει τις ρυπογόνες μονάδες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου