Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

40.000 παιδιά γεννιούνται ετησίως μολυσμένα με AIDS στην Αφρική

Αν και παντού στον κόσμο η μετάδοση της ασθένειας από την μητέρα στο έμβρυο έχει πρακτικά εξαλειφθεί, στο Καμερούν 40.000 παιδιά πεθαίνουν ετησίως από την μάστιγα του AIDS.

Περίπου 400 χιλιάδες παιδάκια γεννιούνται κάθε χρόνο με AIDS ανακοινώθηκε σήμερα από τον εκτελεστικό διευθυντή της UΝAΙDS, Μάικλ Σιντιμπέ σε διεθνή συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία των 50 χρόνων από την ανεξαρτησία 17 χωρών της Αφρικής.

"Αυτό που με ανησυχεί πιό πολύ για την Αφρική είναι ότι σήμερα συνεχίζουν να γεννώνται κάθε χρόνο 400 χιλιάδες παιδάκια μολυσμένα με AIDS", τόνισε ο κ. Σιντιμπέ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Γνωρίζουμε ότι το ένα τρίτο αυτών των μωρών θα πεθάνουν πριν από τα πρώτα τους γεννέθλια εάν δεν υποβληθούν τώρα αμέσως σε θεραπεία. Και το 50% των μωρών θα πεθάνουν πριν προφτάσουν να γιορτάσουν τα δεύτερα γεννέθλιά τους ενώ όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπείες σε όλη τους τη ζωή", διευκρίνισε ο κ. Σιντιμπέ.

Παντού στον κόσμο η μετάδοση της ασθένειας από την μητέρα στο έμβρυο έχει πρακτικά εξαλειφθεί, επισήμανε ο κ. Σιντιμπέ που έκανε έκκληση για μια Αφρική "με μια νέα γενιά παιδιών χωρίς AIDS".

"Μπορούμε να δούμε να γεννιέται μια τέτοια γενιά, μπορούμε να αγωνιστούμε για την αρχή του τέλους της επιδημίας αποτρέποντας τη γέννηση παιδιών μολυσμένων. Αλλά αυτό που είναι ακόμα πιο σημαντικό είναι να ενισχύσουμε όσο περισσότερο γίνεται τα υγειονομικά προγράμματα", τόνισε.

"Εδώ και εξι-επτά χρόνια λέγαμε ότι η ελπίδα δεν μπορεί να υπάρξει για την Αφρική, να όμως που η Μποτσουάνα έχει μειώσει κατά 50% τη νόσο ενώ έχει φτάσει στο 97% μη μόλυνσης των εμβρύων από μητέρες με AIDS. Αυτό είναι κάτι πολύ ενθαρρυντικό", είπε και συνέχισε: "Οταν βλέπω αυτό που συμβαίνει στη Νότια Αφρική (1.500 μολύνσεις από AIDS την ημέρα) η οποία έχει εξαγγείλει ένα πρόγραμμα για τον έλεγχο τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων πολιτών μέχρι το τέλος του 2011, καθώς και των μικρότερων του ενός έτους μωρών, τότε ναι έχω ελπίδες. Και αυτές τις ελπίδες δεν πρέπει να τις χάσουμε" , κατέληξε ο εκτελεστικός διευθυντής της UNAIDS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου