Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Επιστρέφουν οι... Πειρατές του διαδικτύου

Οι πειρατές του διαδικτύου γνωστοί και ως Pirate Bay επιστρέφουν δριμύτεροι...



Το «Σουηδικό Κόμμα Πειρατών», το οποίο πέρσι εξασφάλισε έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο, ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει σε δικούς του διακομιστές το Pirate Bay, έναν από τους δημοφιλέστερους δικτυακούς τόπους για την ανταλλαγή πειρατικών αρχείων.
 
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρωτοβουλία του κόμματος έρχεται έπειτα από δικαστική απόφαση στη Γερμανία, η οποία αναγκάζει τη γερμανική εταιρεία Cyberbunker να σταματήσει να φιλοξενεί την υπηρεσία.
 
Ήταν η πολλοστή φορά που το Pirate Bay έρχεται αντιμέτωπο με τα δικαστήρια. Πέρσι, η σουηδική δικαιοσύνη καταδίκασε τους τέσσερις ιδρυτές του δικτυακού τόπου σε φυλάκιση ενός έτους με την κατηγορία της συνέργειας σε πειρατεία.
 
Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι του Pirate Bay επισημαίνουν ότι η υπηρεσία δεν φιλοξενεί τα ίδια τα αρχεία ταινιών και μουσικής, αλλά απλώς προσφέρει συνδέσμους (links) για την ανταλλαγή τους απευθείας μεταξύ των χρηστών.
 
«Σήμερα, το Σουηδικό Κόμμα Πειρατών ανέλαβε την παροχή εύρους ζώνης στο δικτυακό τόπο ανταλλαγής αρχείων Pirate Bay» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
 
Το κόμμα ιδρύθηκε το 2006 και σύντομα προσέλκυσε πολλούς Σουηδούς που εξοργίστηκαν από τους νέους, αυστηρότερους νόμους για την πνευματική ιδιοκτησία και την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών.
 
Τον περασμένο Ιούνιο το κόμμα εξασφάλισε έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έκτοτε όμως η δημοτικότητά του φαίνεται να έχει συρρικνωθεί: στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, οι πειρατές συγκέντρωσαν τόσο μικρά ποσοστά ώστε δεν αναφέρονται καν με το επίσημο όνομά τους.
 
Κόμμα πειρατών ιδρύθηκε πάντως και στη Φινλανδία το 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου