Τρίτη, 18 Μαΐου 2010

Έρευνα για ποινικές ευθύνες Ρέππα στην υπόθεση των άγονων γραμμών


Στη Βουλή ώστε να διερευνηθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες του υπουργού Μεταφορών, Δημήτρη Ρέππα, διαβιβάστηκε η δικογραφία για την υπόθεση των άγονων γραμμών. Τι απαντά ο υπουργός.

η  υπόθεση αφορά στις καταγγελίες του προέδρου της MIG, Ανδρέα Βγενόπουλου, σύμφωνα με τον οποίο ενώ η Olympic Air είχε καταθέσει ενόψει του διαγωνισμού για τις άγονες γραμμές, συμφέρουσα πρόταση για 16 από τις συνολικά 24, τελικώς οι 15 δόθηκαν σε άλλες εταιρίες, χωρίς να ληφθούν υπόψη ποιοτικά κριτήρια και άλλες προδιαγραφές.

Όπως κατήγγειλε ο Ανδρέας Βγενόπουλος η ανάθεση των 15 άγονων αερογραμμών του Αιγαίου στις εταιρείες Athens Airways και Sky Express στοίχισε στο δημόσιο 2,2 εκατομμύρια ευρώ.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Παρασκευάς Αδάμης, διενήργησε προκαταρκτική εξέταση με αφορμή καταγγελίες Βγενόπουλου και αφού την ολοκλήρωσε, αποστέλλει τη δικογραφία στη Βουλή.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών σε δήλωσή του, τόνισε ότι ενημερώθηκε από τους δημοσιογράφους για την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή αλλά εκφάζει ερωτήματα για το χρόνο αποστολή της στο Κοινοβούλιο.
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης Ρέππα:

«Δημοσιογράφοι μας πληροφόρησαν ότι ο εισαγγελέας κ. Παρασκευάς Αδάμης απέστειλε στη Βουλή δικογραφία για το θέμα των άγονων αεροπορικών γραμμών. Μιλώντας με τον Πρόεδρο της Βουλής με ενημέρωσε ότι δεν έχει φθάσει ακόμη στη Βουλή σχετικό έγγραφο. Άρα η όποια πληροφόρηση υπάρχει περί τούτου, προέρχεται από τον χώρο της Δικαιοσύνης. Σημασία όμως έχει η ουσία.

Το ερώτημα είναι αν η δικογραφία αυτή στάλθηκε αμελλητί, προκειμένου να ασχοληθεί η ίδια η Βουλή με το θέμα.

Το άλλο ερώτημα είναι, αν δεν στάλθηκε αμελλητί αλλά διεξήχθη έρευνα και αν στο πλαίσιο αυτής προέκυψαν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα οπότε καλώς αποστέλλεται η σχετική δικογραφία.

Αν όμως η δικογραφία στάλθηκε όχι αμελλητί (έξι μήνες μετά…) ή στάλθηκε ενώ έγινε εισαγγελική έρευνα αλλά δεν προέκυψαν στοιχεία ευθύνης, τότε μπορεί κάποιος να μιλήσει για κινήσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο, με την κατάλληλη διαχείριση του θέματος και την ανάδειξή του από γνωστά συστήματα.

Δηλώνω κατηγορηματικά ότι στην περίπτωση που οποιοσδήποτε δικαστικός λειτουργός ή πολιτικός ισχυρισθεί το παραμικρό για τέτοια θέματα, εγώ πρώτος απαιτώ την με κάθε τρόπο έρευνα. Αν όμως η όλη κίνηση αποστολής της δικογραφίας γίνεται όχι γιατί προκύπτει θέμα ευθυνών στο πλαίσιο της έρευνας που έγινε, αντιθέτως μάλιστα, αλλά για να προκληθεί σύγχυση τότε παραμένει στο ακέραιο η ευθύνη εκείνων που συνεργούν στη δημιουργία εντυπώσεων με αυτόν τον τρόπο, αυτήν τη στιγμή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου