Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Μειώνεται επικίνδυνα, ο ορυκτός πλούτος της γης...


Διπλασιάστηκε,  η παγκόσμια ζήτηση για μέταλλα,  όπως ο χαλκός και το αλουμίνιο..

 
 για το μέλλον του ορυκτού πλούτου,  τα συμπεράσματα δυο νέων εκθέσεων των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «Ρυθμοί Ανακύκλωσης των Μετάλλων» και «Τα Μέταλλα στην Κοινωνία».

Όπως προέκυψε από τις μελέτες που διενεργήθηκαν, η παγκόσμια ζήτηση για μέταλλα, όπως ο χαλκός και το αλουμίνιο, έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι,  αν δεν εντατικοποιηθούν οι ρυθμοί ανακύκλωσης, ενδέχεται να μην υπάρχουν άλλα αποθέματα στο μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα η παγκόσμια ζήτηση για κοινά μέταλλα, όπως ο σίδηρος και ο χαλκός, αλλά και για σπάνια γήινα μέταλλα,  έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσει να αυξάνεται στο μέλλον.

Επιπλέον, πέρα από ορισμένες εξαιρέσεις, οι ρυθμοί ανακύκλωσης είναι μέσοι ή χαμηλοί, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μηδενικοί.

Οι επιπτώσεις για το περιβάλλον είναι μεγάλες, ενώ μελλοντικά δεν θα υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία για την κατασκευή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Η έλλειψη μετάλλων θα επηρεάσει επίσης την στροφή στις καθαρές τεχνολογίες,  αλλά και την μετάβαση σε «πράσινες» οικονομίες.

Σημειώνεται ότι η έρευνα επικεντρώθηκε στα αποθέματα μεταλλευμάτων που βρίσκονται στο έδαφος και στο υπέδαφος, καθώς και στους ρυθμούς ανακύκλωσης δεκάδων μετάλλων.

Οι δυο εκθέσεις θεωρούνται πολύ σημαντικές καθώς αναδεικνύουν τους περιβαλλοντικούς και οικονομικούς κινδύνους που προκύπτουν,  από τη μη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων, αλλά και τα οφέλη που θα προκύψουν από την αύξηση του ρυθμού ανακύκλωσης των μετάλλων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου