Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Το ύπουλο σχέδιο των γερμανών - Θέλουν πάση θυσία να διώξουν χώρες από την ευρωζώνη

Οι προτάσεις των γερμανών για "Σιδηρά Δημοσιονομική Πειθαρχία", κρύβουν παγίδες για χώρες που είναι εξαιρετικά αδύναμες όπως η Ελλάδα. Χώρες που αν υιοθετηθούν τελικά τα μέτρα αυτά κινδυνεύουν να βρεθούν πολύ σύντομα εκτός ευρώ!


Η Γερμανία προτείνει την προσωρινή ή και μόνιμη περικοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για τις χώρες που παραβιάζουν συστηματικά τους κανόνες του συμφώνου, αλλά ζητεί ακόμα πιο σκληρά μέτρα.

Μέτρα όπως η απώλεια του δικαιώματος ψήφου στα συμβούλια υπουργών για ένα χρόνο, για το κράτος που παραβιάζει το σύμφωνο  αλλά και πολύ αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που  φτάνουν μέχρι και την «ελεγχόμενη πτώχευση» μιας υπερχρεωμένης χώρας του ευρώ, δηλαδή τον εξαναγκασμό μιας χώρας 
σε αποχώρηση από τη Νομισματική Ένωση.

Το θέμα είναι κατά πόσο σήμερα οι επικεφαλής των οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα τα αποδεχθούν όλα αυτά.
Γιατί αν αποφασίσουν να τα υιοθετήσουν, τότε απαιτείται ακόμα και αλλαγή της ήδη αυστηρής Συνθήκης της Λισαβώνας.

Την έκδοση ευρωομολόγων αναμένεται να αντιπροτείνουν οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου στις «σκληρές» προτάσεις που θα παρουσιάσει σήμερα η Γερμανία για τη στήριξη του ευρώ. Αυτό ανέφεραν σήμερα διπλωματικές πηγές, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της «Ομάδας Δράσης» που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, υπό την Προεδρία του Χέρμαν Βαν Ρόμπει, με θέμα την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ και την ενίσχυση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. 

Είπαν ναι στο μηχανισμό στήριξης και η Ανω και η Κάτω Βουλή


Το πράσινο φως για τη συμμετοχή ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της Γερμανίας στο μηχανισμό στήριξης της
ευρωζώνης έδωσε σήμερα το γερμανικό κοινοβούλιο, με 319 ψήφους υπέρ, 73 κατά και 195 αποχές.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε υπενθυμίσει νωρίτερα στους γερμανούς βουλευτές ότι έχουν "κοινή ευθύνη για το ευρώ" και τους κάλεσε να επικυρώσουν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, υποσχόμενος ότι θα επιδιώξει τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

"Η υπεράσπιση του νομίσματός μας είναι ευθύνη όλων μας", δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγ Σόιμπλε καλώντας τους γερμανούς βουλευτές της Μπούντεσταγκ να δώσουν το πράσινο φως για τη συμμετοχή της Γερμανίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης του ευρώ, την ίδια στιγμή που το Βερολίνο επιδιώκει στις Βρυξέλλες την επιβολή σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ε.Ε.

  "Η εμπιστοσύνη των αγορών θα ανακτηθεί μόνο όταν [το σχέδιο] ψηφιστεί", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι: "Είναι μία πραγματικότητα, οι αγορές κοιτάζουν περισσότερο τη Γερμανία, παρά την Ελλάδα ή τη Μάλτα".

 Και η άνω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, η Μπούντεσρατ, ενέκρινε σήμερα το νόμο που επιτρέπει στη Γερμανία να συμβάλει στο πακέτο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει στην προστασία του ευρώ.
    Η Μπούντεσρατ, όπου εκπροσωπούνται τα ομοσπονδιακά κρατίδια, συνεδρίασε εκτάκτως για να εγκρίνει το νομοσχέδιο. Δεν χρειάστηκε να ψηφίσει, εφόσον δεν υπήρχε αντίθετη θέση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου