Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

"Ψηφιακή Επανάσταση" για τους ευρωπαίους πολίτες

Η ΕΕ σχεδιάζει μια "ψηφιακή επανάσταση" για τους ευρωπαίους πολίτες, διευκολύνοντας την πρόσβαση στο Ιντερνέτ υψηλών ταχυτήτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως θέτει σε εφαρμογή μία ενιαία ψηφιακή αγορά και ευελπιστεί πως μέχρι το 2013 όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε υψηλής πιστότητας Ιντερνέτ.

«Η ψηφιακή επανάσταση οφείλει εν πρώτοις να υπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών και των επιχειρήσεων στην Ευρώπη», τόνισε η αρμόδια για την ψηφιακή στρατηγική Επίτροπος Νίλι Κρές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όσον αφορά την εκπεφρασμένη ευχή των μέσων τηλεπικοινωνίας προς την Κομισιόν για τη δημιουργία μίας ενιαίας αγοράς των σχετικών υπηρεσιών, εντός της οποίας οι τιμές των κλήσεων από τη χώρα διαμονής και εκτός αυτής θα είναι μηδενικές», η κυρία Κρες έκανε έκκληση για λίγη «υπομονή» ακόμη.

Το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει πως όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο μεγάλων ταχυτήτων Ιντερνέτ έως το 2013 και σε ακόμη πολύ μεγαλύτερη πιστότητα έως το 2020.

Σήμερα, μόνον το 1% των Ευρωπαίων έχουν σύνδεση σε υψηλής ταχύτητας Ιντερνέτ μέσω οπτικών ινών, έναντι 12% των Ιαπώνων και 15% των Νοτιοκορεατών. Επίσης μολονότι οι μισοί από τα 500 εκατ. Ευρωπαίων χρησιμοποιούν καθημερινά το Ιντερνέτ, το 30% των πολιτών της ΕΕ δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο. Στόχος της Κομισιόν είναι έως το 2015 να έχει μειωθεί στο 15% των πολιτών της ΕΕ το ποσοστό όσων δεν έχουν χρησιμοποιήσει το Ιντερνέτ στη ζωή τους.

«Στις ημέρες μας έχουμε ανάγκη από ένα Ιντερνέτ υψηλών ταχυτήτων ώστε να γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη η οικονομία μας, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να υπάρξει ευημερία και να εξασφαλίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο και στις υπηρεσίες που επιθυμούν», υπογράμμισε η ίδια.

Η Κομισιόν θα εξετάσει τις πιθανότητες να προσελκύσει κεφάλαια για επενδύσεις στον τομέα του Ιντερνέτ υψηλής ταχύτητας χάρις στην αύξηση των σχετικών πιστώσεων και θα προσπαθήσει να ενθαρρύνει τους επενδυτές να στραφούν στην αγορά οπτικών ινών.

Επίσης το σχέδιο προβλέπει την ρύθμιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ασφάλεια του διαδικτυακού εμπορίου, ώστε να επιτευχθεί ότι το 50% του πληθυσμού να αγοράζει διαδικτυακά από το Ιντερνέτ έως το 2015, και το 20% αυτών των αγορών να γίνεται διασυνοριακά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου