Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Πέντε κόμματα.... 5 πορίσματα για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου


Εκεί οδηγούνται οι πολιτικές δυνάμεις που για περίπου 4 μήνες ερεύνησαν το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, όπως


 από τη σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, οι εργασίες της οποίας βρίσκονται στην τελική ευθεία, καθώς στις 25 Μαΐου θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα του έργου τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται να ζητήσει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής όπου θα διερευνηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες 5 υπουργών της Ν.Δ. και συγκεκριμένα των κυρίων Θ. Ρουσόπουλου, Γ. Βουλγαράκη, Ευ. Μπασιάκου, Π. Δούκα και Αλ.Κοντού.

Επίσης θα καταλογίσουν  πολιτικές ευθύνες στους πρώην «γαλάζιους» υπουργούς Γ. Αλογοσκούφη, Α. Μπέζα, Κ. Κιλτίδη και Β. Μαγγίνα, ενώ αναμένεται να υπάρξει ειδικό κεφάλαιο για τον Γ. Αγγέλου, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του τέως Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στο οποίο θα διαπιστώνονται «ευθύνες ανάμειξης». Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι πρέπει να καταλογιστούν τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες στον Απόστολο Φωτιάδη.

Η ΝΔ προσανατολίζεται να ζητήσει από την πλευρά της τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Δρυ και Φωτιάδη, με το επιχείρημα ότι με πράξεις τους θεμελίωσαν αξιώσεις της Μονής Βατοπεδίου.
Αλλά και κατά του σημερινού υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου να ανακαλέσει τη συμβιβαστική πρόταση με το δημόσιο που είχε κάνει ο Εφραίμ και για τη διενέργεια μη φορολογικών ελέγχων στη Μονή Βατοπεδίου, ενώ είχε επαφές και με τον επιχειρηματία Πάπιστα που εμπλέκεται στην υπόθεση. Θα ζητήσει να καταλογιστούν και πολιτικές ευθύνες κατά των "γαλάζιων" υπουργών.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο ΛΑΟΣ θα εκφραστεί υπέρ της περαιτέρω ποινικής διερεύνησης για τις συγκεκριμένες πράξεις, ωστόσο θα αναγνωρίζει διαχρονικές ευθύνες και σε ΠΑΣΟΚ και σε ΝΔ, ενώ δεν αποκλείεται στο στόχαστρο τους να βάλουν και το Μέγαρο Μαξίμου (εποχή Καραμανλή), επιμένοντας πως υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός. Θα ζητηθούν πολιτικές ευθύνες για τους Δρυ, Φωτιάδη, Μπασιάκο, Δούκα και Κοντό. Σε σχέση με το προηγούμενο πόρισμα του κόμματος, εξαιρείται από τον καταλογισμό ευθυνών ο Γιώργος Βουλγαράκης. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζονται να ζητηθεί να υπάρξει προκαταρκική εξέταση για τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Γ. Δρυς και Α. Φωτιάδη και για τους Ευ. Μπασιάκο, Π. Δούκα και Αλ. Κοντό από τη Ν.Δ. Στα… μαλακά αναμένεται να ρίξουν τους κ. Ρουσόπουλο και Βουλγαράκη, διαπιστώνοντας μόνο πολιτικές ευθύνες.


Το ΚΚΕ αναμένεται να ζητήσει τον καταλογισμό μόνο πολιτικών ευθυνών στους κ.κ. Δρυ, Φωτιάδη, Δούκα, Μπασιάκο, Κοντό, Αγγέλου, Κιλιτίδη, Ρουσόπουλο. Πάντως στην προηγούμενη Εξεταστική ο Περισσός μιλήσει για πολιτικές  ευθύνες απέδιδε πολιτικές ευθύνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου