Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Όργιο διαφθοράς ανάμεσα σε Σύρο και Μύκονο


Οι Αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτουν ύποπτο αλισβερίσι υπαλλήλων της Πολεοδομίας και αστυνομικών.

 εκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία εξαφάνιζε ο...αέρας στο Νησί των Ανέμων. Εκατοντάδες πρόστιμα για ανέγερση αυθαίρετων κατοικιών χάνονταν στο «βαθύ γαλάζιο» της Μυκόνου και αναδύονταν στους τραπεζικούς λογαριασμούς κρατικών λειτουργών! Πόρισμα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. σε νησιά των Κυκλάδων αποκαλύπτει όργιο αυθαιρεσιών με αγαστή συνεργασία επιχειρηματιών, στελεχών της Πολεοδομίας και, πιθανώς, αστυνομικών.
 
Σύμφωνα με το Βήμα, στο πόρισμα με ημερομηνία 10 Μαΐου 2010, που απεστάλη στη Δικαιοσύνη, οι επονομαζόμενοι Αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ. καταγράφουν σειρά πολεοδομικών παρανομιών στα νησιά με παράνομες διαγραφές χρεών, με... εξαΰλωση φακέλων, εφαρμογή παρελκυστικών διαδικασιών προκειμένου να μην καταβληθούν πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ και άλλα «τρικ». Στο πλαίσιο της έρευνας υπήρξε συνεργασία με την ΥΠΕΕ και την επιτροπή για το ξέπλυμα χρήματος προκειμένου να υπάρξει άρση τραπεζικού απορρήτου στελεχών της Πολεοδομίας και της ΕΛ.ΑΣ., από την οποία προέκυψαν εντυπωσιακά στοιχεία: ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και δολαρίων, μεγάλος αριθμός μετοχών εταιρειών, ενώ σε λογαριασμούς στελεχών της Πολεοδομίας εμφανίστηκαν καταθέσεις χιλιάδων ευρώ που δεν σχετίζονται χρονικά με τη μισθοδοσία τους.
 
Για το περιεχόμενο της υπόθεσης έχουν ήδη ενημερωθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών στις 12 Ιανουαρίου 2009. Κατέθεσαν δεκάδες κρατικοί λειτουργοί, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες κτλ. Αφορμή της ήταν επιστολή στην οποία αναφερόταν ότι «αστυνομικοί του Τμήματος Μυκόνου και στελέχη της Πολεοδομίας στη Σύρο (σ.σ. η οποία έχει στον τομέα εποπτείας της τη Μύκονο) έχουν στήσει κύκλωμα, καθώς σε κάθε υπό ανέγερση οικοδομή γίνεται έλεγχος από αστυνομικό και ανάλογα με την αυθαιρεσία και το μέγεθος της υπέρβασης από την οικοδομική άδεια τακτοποιούν το θέμα με 15.000- 20.000 ευρώ. Στην ίδια επιστολή υπήρχε αναφορά ότι «κρατικά στελέχη διάγουν πολυτελή βίο με συχνά ταξίδια στο εξωτερικό, τα έξοδα των οποίων καλύπτονται από επιχειρηματία που δραστηριοποιείται παράνομα». Αμέσως κλιμάκιο των Αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ. επιλήφθηκε της καταγγελίας.
 
Διαπιστώθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου ότι από το 2007 «κανένα από τα αποσταλέντα σήματα που αφορούσαν θέματα Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού δεν είχε καταγραφεί στο αρχείο του τμήματος και δεν είχε πάρει αριθμό πρωτοκόλλου. Επίσης οι εντολές για διακοπή εργασιών σε οικοδομές ήταν αναντίστοιχες σε σχέση με τα ευρεθέντα στο τμήμα». Όπως παρατήρησαν οι Αδιάφθοροι, λόγω των ελλιπών καταγραφών ήταν δυσχερής ο έλεγχος ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβαινε.
 
Τα ευρήματα στο Τμήμα συνδυάστηκαν με όσα αποκαλύφθηκαν στην Πολεοδομική Υπηρεσία Σύρου: από τα 22 έγγραφα που είχαν σταλεί τη διετία 2008-2009 από το Αστυνομικό Τμήμα για τη διενέργεια αυτοψιών σε αυθαίρετα, στα 15 η Πολεοδομία δεν είχε ανταποκριθεί. Ένα από τα έγγραφα αυτά μάλιστα τέθηκε στο αρχείο χωρίς σκεπτικό, δικαιολογία αλλά και δικαιοδοσία, με εντολή ανώτερου στελέχους της Πολεοδομίας. Οι υπάλληλοί της ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας γιατί δεν προχώρησαν στις αυτοψίες και απάντησαν «λόγω φόρτου εργασίας».
 
Ωστόσο, όπως παρατηρείται στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., στις 31 Οκτωβρίου 2008 η Πολεοδομία αποκρίθηκε σε αστυνομικό σήμα για επιχρίσματα σε οικοδομή της Μυκόνου για τα οποία δεν φαινόταν να υπήρχε σχετική άδεια. Δεν έπραξαν όμως οτιδήποτε σε σήμα της 29ης Σεπτεμβρίου 2008 που τους ενημέρωνε για ανέγερση αυθαίρετου οικοδομήματος έκτασης 222 τετραγωνικών μέτρων! Τα πρώτα αυτά ευρήματα οδήγησαν τους αξιωματικούς να επεκτείνουν την έρευνά τους σε Σύρο και Κύθνο, αλλά και να τη διευρύνουν χρονικά για την περίοδο 2004-2008. Όπως σημειώνεται, «εξετάστηκαν 159 φάκελοι. Διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση αποστολής τους στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου. Κρατούνταν για μήνες αδικαιολόγητα στα συρτάρια των υπευθύνων της Πολεοδομίας.
 
Καταγράφηκαν επίσης περιπτώσεις μείωσης προστίμων κατά 30% χωρίς καμία αιτιολογία, το οποίο ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».
 
Ίσως το πιο σημαντικό δείγμα παράτυπης ή παράνομης ενέργειας είναι το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι της Πολεοδομίας δεν έστελναν τα έγγραφα στις ΔΟΥ προκειμένου να εισπραχθούν τα επιβληθέντα πρόστιμα. Εγγραφα υποθέσεων οι οποίες είχαν περαιωθεί από το 2004 και είχαν ορισθεί τα πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ δεν είχαν σταλεί ως και τα τέλη του 2009 στις ΔΟΥ προς είσπραξη!
 
Για να αντιληφθεί κανείς τα μεγέθη των ποσών που χάθηκαν για το Δημόσιο, μνημονεύεται χαρακτηριστικά ότι πρόστιμο ύψους 1.450.164 ευρώ για ανέγερση κτιρίου και 101.040 ευρώ για τη διατήρησή του, το οποίο επιβλήθηκε σε ξενοδοχειακή επιχείρηση με έδρα τον Αγιο Ιωάννη Μυκόνου, δεν είχε εισπραχθεί ως τα τέλη του 2009 γιατί ο φάκελος παρέμενε στην Πολεοδομία και δεν είχε αποσταλεί στη ΔΟΥ!
 
Το ειδυλλιακό κυκλαδίτικο τοπίο με τους ανεμόμυλους ανέμελους υπό το άπλετο φως ασφαλώς δεν προϊδεάζει για τις σκοτεινές υποθέσεις των παρασκηνίων: από την πρώτη φάση της διαδικασίας ανοίγματος λογαριασμών βρέθηκαν σε υψηλόβαθμο στέλεχος της Πολεοδομίας Σύρου ποσά ύψους 605.598 δολαρίων και 55.000 ευρώ. Στην κατάθεσή του ο ίδιος τα απέδωσε σε «οικογενειακή περιουσία». Σε άλλους υψηλόβαθμους υπαλλήλους βρέθηκαν ποσά μεταξύ 114.000 και 135.000 ευρώ, ενώ στην κατοχή αστυνομικού στη Μύκονο βρέθηκαν 109.856 ευρώ. Όπως έλεγαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., η έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία των αναφερομένων είναι ακόμη στην αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου