Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Κινητοποιήσεις και στη Χαλκιδική για τον Καλλικράτη


 κλειστη είναι για δεύτερη μέρα ο δρόμος που οδηγεί στο χώρο Υγειονομικής Ταφής των σκουπιδιών.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τη συνένωσή τους με τους δήμους Καλλικράτειας και Ν.Μουδανιών αλλά και για την αλλαγή ονόματος του νέου δήμου. Ωστόσο από την 48ωρη κινητοποίηση, που αναμένεται να
τελειώσει αύριο το πρωί, δεν παρατηρούνται προβλήματα στο μάζεμα των σκουπιδιών καθώς έχει μείνει ελεύθερη ο δεύτερος δρόμος που οδηγεί στον ΧΥΤΑ.


Από τη Θράκη ως την Κρήτη, πολλές τοπικές κοινωνίες εξεγείρονται κατά του σχεδιασμού του υπουργείου Εσωτερικών .

O «Καλλικράτης» δεν προκαλεί μόνο την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αλλά εξακολουθεί να δημιουργεί και εστίες έντασης σε πολλούς νομούς της χώρας, παρά τις αλλαγές που έκανε δεκτές ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης.
 
Οι κάτοικοι της Κύμης και της Αιγείρας που αντιδρούν στις συνενώσεις πραγματοποίησαν πορεία χθες το μεσημέρι προς το υπουργείο αποκλείοντας τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Διαμαρτύρονται έντονα για τη συνένωση του δήμου τους με το Αλιβέρι, παρά τις αλλαγές στο χωροταξικό που έκανε ο κ. Ραγκούσης. Στον Δήμο Ελληνικού, που αντιδρά στη συνένωσή του με την Αργυρούπολη, εκτός από τον δήμαρχο κ. Χρ. Κορτζίδη, ξεκίνησε απεργία πείνας από χθες και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.
 
Φωτιές όμως έχει ανάψει ο «Καλλικράτης» και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι κάτοικοι των οποίων αποκλείουν εθνικές οδούς, κλείνουν δημοτικά καταστήματα, απειλούν με αποχή από τις εκλογές και σκίζουν κομματικές ταυτότητες.
 
Μακεδονία- Θράκη
 
Οι κάτοικοι των δήμων Ανθεμίων και Ειρηνούπολης του Νομού Πέλλας απέκλεισαν τον δρόμο Βέροιας- Νάουσας, στο ύψος της διασταύρωσης Ναούσης στο χωριό Κοπανός. Οι κάτοικοι της Σιάτιστας απέκλεισαν την Εγνατία οδό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα στην κίνηση των αυτοκινήτων. Σε αποκλεισμό της γέφυρας του Στρυμόνα επί της παλαιάς εθνικής οδού Καβάλας- Θεσσαλονίκης προχώρησαν χθες το μεσημέρι και κάτοικοι των δήμων Τραγίλου και Αχινού.
 
Οι αντιδράσεις συνεχίζονται και από τους κατοίκους του Δήμου Νεάπολης, στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ενώνεται με τους δήμους Συκεών, Πεύκων και Αγίου Παύλου. Η Κοινότητα Νυμφαίου, στον Νομό Φλώρινας, ζητεί να μη συνενωθεί στον Δήμο Αμυνταίου και να παραμείνει αυτόνομη καθώς, όπως υποστηρίζουν οι τοπικοί φορείς της, η κοινότητα είναι αυτάρκης.

Οι κάτοικοι του Δήμου Φερών στον Νομό Εβρου επαναλαμβάνουν το αίτημα τους προς τον υπουργό Εσωτερικών να μη συνενωθεί ο δήμος τους με την Αλεξανδρούπολη και προγραμματίζουν για την προσεχή Πέμπτη αποκλεισμό του Τελωνείου Κήπων.  Το αίτημα τους είχε υποβληθεί εδώ και καιρό στον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιο, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει και δήμαρχος Φερών, χωρίς ωστόσο να βρει ανταπόκριση.
 
Σε αποκλεισμό του τελωνείου του Ορμενίου προχωρούν από το πρωί της Πέμπτης μέχρι το απόγευμα στις 16.00 οι κάτοικοι των δήμων Τριγώνου, Κυπρίνου και Βύσσας στο νομό Έβρου, αντιδρώντας στη συνένωσή τους με το δήμο Ορεστιάδας. Συγχρόνως, θα κλείσουν όλα τα εμπορικά καταστήματα και οι υπηρεσίες.
 
Οι κάτοικοι των δήμων Ρεντίνης, Μενελαΐδας και Ταμασίου στην Καρδίτσα προτείνουν τη συνένωσή τους σε έναν δήμο ορεινό, αντιδρώντας στη συνένωσή τους στον Δήμο Σοφάδων, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο. Στον «Καλλικράτη» αντιδρούν και οι κάτοικοι του Δήμου Γαργαλιάνων στη Μεσσηνία, όπου με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τα μέλη του θα υποβάλουν την παραίτησή τους καθώς η πρότασή τους για συνένωση με τα Φιλιατρά σε έναν δήμο δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο.
 
Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις στο Ηράκλειο της Κρήτης: στο Καστέλι ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο υπέβαλαν την παραίτησή τους διαμαρτυρόμενοι γιατί ο δήμος τους εντάσσεται στο νέο σχήμα Αρκαλοχωρίου και Θραψανού. Παράλληλα οι κάτοικοι απέκλεισαν τις εισόδους της πόλης ενώ συνεχίζουν να κρατούν κλειστές την 133η Σμηναρχία Μάχης και το αεροδρόμιο Καστελίου. Παράλληλα έχουν αποφασίσει ότι σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτές οι απόψεις τους δεν θα ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές. Στην Κέρκυρα οι κάτοικοι ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημιουργία ενός μόνο δήμου στο νησί έκλεισαν τα δημοτικά καταστήματα.
 
Αντιπαράθεση Σαμαρά - Ραγκούση
 
Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ.Σαμαράς, επικρίνοντας με σφοδρότητα το σχέδιο «Καλλικράτης». Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε το ΠαΣοΚ για παλαιοκομματισμό και για ανυπαρξία διαλόγου με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ χαρακτήρισε αναξιόπιστο τον κ. Ραγκούση. Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν αποτελεί μεταρρύθμιση αλλά συνολική απορρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και συνέχισε: «Η κοπτοραπτική του ΠαΣοΚ κινείται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Άλλο ψαλίδι χρησιμοποίησε στην Αθήνα για να κόψει τους δήμους και άλλο στη Θεσσαλονίκη...Το ΠαΣοΚ είναι δέσμιο του παλαιού και άρρωστου μηχανισμού που τώρα επιχειρεί να αλλάξει».
 
Απαντώντας ο κ. Ραγκούσης δήλωσε: «Η ΝΔ του κ. Σαμαρά επέλεξε τον ίδιο δρόμο της στείρας άρνησης που είχε επιλέξει και στον νόμο για την υπαγωγή των προσλήψεων στις αξιοκρατικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ, αλλά και στον νόμο για την αντικειμενική προαγωγή των διευθυντών στο Δημόσιο. Καμιά έκπληξη δεν προκαλεί πλέον η επιμονή του να εναντιώνεται σε μια μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου