Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Σκληρά δημοσιονομικά μέτρα και στην Κύπρο


Μεταξύ των μέτρων είναι και η μείωση των υπαλλήλων στον δημόσιο κυπριακό τομέα.

 συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 6,1% του ΑΕΠ της Κύπρου για το 2010, που σε απόλυτους αριθμούς αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 175 εκατ. ευρώ, στοχεύουν τα οριστικοποιημένα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, που παρουσίασε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν τη μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 80 εκατ. ευρώ το 2010 και 46 εκατ. ευρώ το 2011, τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπάλληλων κατά 100 άτομα το χρόνο, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την επιβολή φόρων στα καύσιμα, την ενίσχυση της ανάπτυξης της οικονομίας και τη στοχευμένη κατεύθυνση στις κοινωνικές παροχές.

Πρόσθεσε ότι από τα 175 εκατ. ευρώ που εξοικονομούνται ετησίως, τα 105 εκατ. ευρώ προέρχονται από μειώσεις των δαπανών του κράτους και τα υπόλοιπα 70 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από άλλους άξονες της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Συνέστησε προσοχή ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω επέκταση των δημοσίων δαπανών.

Ο Κύπριος υπουργός ανέφερε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που το προσωπικό στο Δημόσιο μειώθηκε μέχρι τώρα εντός του 2010 κατά 490 άτομα και συμπλήρωσε ότι στόχος είναι η μείωση κατά 1.000 άτομα συνολικά μέχρι το τέλος του έτους.

Αναφερόμενος στο επίδομα τέκνου, είπε ότι αυξήθηκε κατά 10% για τις οικογένειες με εισοδήματα μέχρι 18.367, ενώ αποφασίστηκε μη καταβολή του σε οικογένειες με επίδομα άνω των 60.000. Παράλληλα, θα γίνει στόχευση και της φοιτητικής χορηγίας.

Ο κ. Σταυράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του από την αξιολόγηση της Κομισιόν και τόνισε ότι "έχουμε πετύχει ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας και παράλληλα δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στους πολίτες". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου