Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Με συνταγή ΔΝΤ μέτρα και στον ιδιωτικό τομέα


Πρόσθετα μέτρα, στον ιδιωτικό τομέα αυτή τη φορά, ετοιμάζεται να φέρει το ΔΝΤ που «βλέπει» την ανεργία στην Ελλάδα να αυξάνεται στο 15% την επόμενη διετία ήτοι 750.000 ανέργους.







Απαντώντας σε 26 ερωτήσεις αναφορικά με το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, το ΔΝΤ προέβλεψε νέα μέτρα τα επόμενα δυο χρόνια και διεμήνυσε ότι η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους δεν είναι ούτε προς το συμφέρον της Ελλάδας ούτε της ευρωζώνης. Δεν το αποκλείει όμως, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο «εθελούσιας περιστροφής του χρέους».

Η αποπληρωμή της βοήθειας θα γίνει σε οκτώ ισόποσες δόσεις αρχής γενομένης από το καλοκαίρι του 2013 και μετά. Ο επικεφαλής του Ταμείου, Ντομικίν Στρος Καν, έδωσε ξανά ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, εκτιμώντας πως θα είναι ικανή να αποπληρώσει στο μέλλον τα δάνεια που της παρέχονται για να εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος της, αλλά και για να επανέλθει στην ανάπτυξη.

Χαρακτήρισε τα μέτρα λιτότητας που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση «θαρραλέα και τολμηρά αν και πολύ επώδυνα». «Έχω εμπιστοσύνη ότι αυτά τα μέτρα έντασης της ελληνικής ανταγωνιστικότητας και περιστολής του κόστους, γενικώς, θα χρειαστούν κάποιον καιρό για να αποδώσουν, όμως στο μέλλον η ζήτηση στην Ελλάδα θα αυξηθεί και θα της επιτρέψει να ξεπεράσει αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση».

Νωρίτερα, σε έκθεσή του ο ΔΝΤ διατύπωσε την εκτίμηση ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι μεσοπρόθεσμα διαχειρίσιμο.

Αναλυτικότερα, στην έκθεση που έλαβε την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ το βράδυ της Κυριακής, το Ταμείο επισημαίνει ότι το χρέος είναι διαχειρίσιμο μεσοπρόθεσμα, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκε αργά την Δευτέρα, το χρέος της χώρας μπορεί να διαμορφωθεί στο 149% του ΑΕΠ το 2013 και να υποχωρήσει σταδιακά στο 120% το 2020. Το 2009 ανήλθε στο 115% του ΑΕΠ.

Η έκθεση αναφέρει ότι η αύξηση του χρέους της Ελλάδας αντικατοπτρίζει το υψηλό έλλειμμα του δημοσίου τομέα, που αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,6% του ΑΕΠ το 2013, την χαμηλή ανάπτυξη και τον αποπληθωρισμό. Προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4% το 2010-2011 και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 2,75% μετά το 2015.

Το ταμείο εκτιμά ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 1 με 2 χρόνια για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας ώστε να επιστρέψει στις αγορές για την κάλυψη των δανεικών της αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου