Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Πόθεν έσχες για απόκτηση πρώτης κατοικίας από το πρώτο τετραγωνικό


Από το πρώτο τετραγωνικό ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να δικαιολογεί πού βρήκε τα χρήματα για την αγορά πρώτης κατοικίας ή που βρίσκει τα χρήματα για να αποπληρώνει τις δόσεις του δανείου.


Καταργείται από τις 23 Απριλίου και μετά η απαλλαγή από το τεκμήριο, της δαπάνης που καταβάλλεται για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας καθώς και της δαπάνης που καταβάλλεται για την ανέγερση οικοδομής από επιχείρηση που αναλαμβάνει κατά κύριο επάγγελμα την ανέγερση οικοδομών.

Επομένως τα ποσά που καταβάλλονται από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου και μετά για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας και ανεξάρτητα από την επιφάνεια αυτής, υπάγονται στην εφαρμογή του τεκμηρίου.

Από την ίδια ημερομηνία και μετά υπάγονται στην εφαρμογή του τεκμηρίου, οι δαπάνες που καταβάλλονται για την ανέγερση οικοδομής από ατομική επιχείρηση που αναλαμβάνει κατά κύριο επάγγελμα την ανέγερση οικοδομών.

Επίσης από την 1η Ιανουαρίου 2010 και μετά καταργείται η απαλλαγή από το τεκμήριο της καταβολής των τόκων ή χρεολυσίου κατά περίπτωση για αγορά κατοικίας.

Στην ίδια ημερομηνία καταργείται η απαλλαγή από το τεκμήριο της καταβολής του τοκοχρεολυσίου, τόσο για αγορά εξοπλισμού γεωργικής επιχείρησης όσο και για αγορά οικοπέδου από επιτηδευματίες που ασκούν ατομική επιχείρηση και ασχολούνται επαγγελματικά με την ανέγερση και πώληση οικοδομών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου