Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

«Καίει» 4 του ΠΑΣΟΚ και 4 της ΝΔ το πόρισμα για τη Siemens


Ενδείξεις για ποινικές ευθύνες οκτώ πολιτικών προσώπων, τεσσάρων από πλευράς ΠΑΣΟΚ και τεσσάρων από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, προκύπτουν από την Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο της Siemens.

Το πόρισμα της Εξεταστικής καταλήγει σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που φέρουν ευθύνες για το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της εταιρίας. Το αν θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή θα το αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, οκτώ πολιτικά πρόσωπα από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην απόδοση δικαιοσύνης ώστε να ικανοποιήσει το περί Δικαίου αίσθημα. «Υπάρχει το μεγάλο θέμα, το περί Δικαίου Αίσθημα. Αυτό πρέπει να αποδειχθεί και θα αποδειχθεί καθώς θα βλέπει ο ελληνικός λαός ότι η δικαιοσύνη υπάρχει και παίρνει «σάρκα και οστά» μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, από το πολιτικό προσωπικό της χώρας, μέχρι τους δημοσίους υπαλλήλους και τους ιδιώτες που πιθανών θα έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς και που θα αντιμετωπίζονται με τρόπο αποφασιστικό και αποτελεσματικό», τόνισε άλλωστε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Η Εξεταστική Επιτροπή έχει στα χέρια της καταθέσεις μαρτύρων και λογαριασμούς συγγενικών τους προσώπων που προκαλούν υποψίες, καθώς και συβάσεις του δημοσίου με τη Siemens που υπογράφηκαν παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των κρατικών υπηρεσιών. Kαι ακριβώς εκείνες τις ημερομηνίες εκταμιεύτηκαν μεγάλα ποσά από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρίας. Για αυτό, τις επόμενες μέρες αναμένεται να καλέσουν στη Βουλή φοροτεχνικούς, προκειμένου να δώσουν απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πόρισμα υπάρχει αναφορά σε λογαριασμό πρώην υπουργού και ότι βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς των παιδιών του στο εξωτερικό. Ως διαχειριστής αυτού του λογαριασμού εμφανίζεται ο Θεόδωρος Τσουκάτος. Μιλώντας στον Real FM, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι βρέθηκε λογαριασμός στην Ελβετία, όπου υπάρχει κατάθεση ενός εκατομμυρίου ευρώ και ως διαχειριστής εμφανίζεται ο πρώην συνεργάτης του Κώστα Σημίτη.

Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Τσουκάτος αρνήθηκε τα πάντα και τόνισε πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. «Ουδέποτε εγώ ή συγγενικό μου πρόσωπο είχαμε λογαριασμό στο εξωτερικό ή υπήρξα διαχειριστής ενός τέτοιου λογαριασμού. Προτίθεμαι, όταν θα καταθέσω στην Εξεταστική Επιτροπή να παραδώσω στον πρόεδρό της ανέκκλητη πληρεξουσιότητα προκειμένου να ανοίξει οποιονδήποτε λογαριασμό οπουδήποτε», ανέφερε σε δήλωσή του.

Την ίδια στιγμή «πονοκέφαλο» αποτελεί το γεγονός πως τα αδικήματα προ του 2007 έχουν παραγραφεί. «Υπάρχει σκέψη να διερευνηθούν τα αδικήματα αυτά σε ένα άλλο επίπεδο, ώστε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα να μπορέσουμε να τα δώσουμε στη Δικαιοσύνη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

Το πόρισμα θα αποδίδει ευθύνες και σε πρωτοκλασάτους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας για την περίοδο από το 2004 και μετά. Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι κάθε μια περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται κατά μόνας. Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει τίποτα να κρύψει» αλλά θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία ώστε να προχωρήσει η διερεύνηση θεμάτων που αφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα και να συσταθούν προανακριτικές.

Θα γίνει προσπάθεια από την Ρηγίλλης να μπουν στο τραπέζι πολιτικές επιλογές, που δεν είναι αντικείμενο διερεύνησης εξεταστικής επιτροπής.

Την Τετάρτη, ενώπιον της Εξεταστικής βρέθηκε ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, που υποστήριξε ότι η Ελλάδα κακώς ανέλαβε ένα πρόγραμμα όπως το C4I και ότι αν ήταν ο ίδιος υπουργός τότε, δε θα υπέγραφε τέτοια σύμβαση. Αναφερόμενος στον Μιχάλη Χριστοφοράκο, είπε ότι τον είδε μόνο δυο φορές στο υπουργείο, διαψεύδοντας το ημερολόγιο και τα e-mail που τον ήθελαν να έχει συναντηθεί με τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens 18 φορές.

Ερωτηθείς από τον Δημήτρη Παπαδημούλη γιατί έδωσε στη Siemens–και ενώ είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο- το έργο για τους ηλεκτρονικούς ξεναγούς, απάντησε ότι ήταν καθόλα νόμιμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου