Σάββατο, 19 Ιουνίου 2010

Ανακοίνωση – έκπληξη από την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας

Μία ανακοίνωση – έκπληξη για τις αγορές εξέδωσε το Σάββατο η λαϊκή τράπεζα της Κίνας ενημερώνοντας ότι “θα κάνει το γιουάν πιο ευέλικτό”, στο πλαίσιο των προσπαθειών να βελτιώσει το καθεστώς ισοτιμίας.

Σημειώνεται ότι το Πεκίνο δέχεται ισχυρές πιέσεις, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, να επιτρέψει στο γιουάν να αυξήσει την αξία του ώστε να συμβάλει στη μείωση των παγκόσμιων οικονομικών ανισορροπιών, συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την Κίνα.

Η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας δεν αναφέρει λεπτομέρειες, ωστόσο η χρονική περίοδος στην οποία βγαίνει και το διαφορετικό ύφος σε σχέση με παλαιότερες που απαντούσαν στις εκκλήσεις για ανατίμηση – αναμένεται να αναζοπυρώσει τις ελπίδες των αγορών ότι η ασιατική χώρα θα ακριβύνει το νόμισμά της. Τα τελευταία δύο χρόνια το γιουάν διαπραγματεύεται στα 6,39 έναντι του δολαρίου.

Η ανακοίνωση της Κίνας ότι θα κάνει πιο ευέλικτο το νόμισμά της είναι ενθαρρυντική, αλλά πιθανόν δεν αρκεί να ικανοποιήσει τους αμερικανούς βουλευτές που πιέζουν για ανατίμησή του, δήλωσε υψηλόβαθμος βοηθός της Γερουσίας.

Καλοδεχούμενη εξέλιξη χαρακτήρισε την ανακοίνωση της Κίνας ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν.Πρόσθεσε οτι το ισχυρότερο γιουάν θα βοηθήσει σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών στην Κίνα και να επαναπροσανατολίσει τις επενδύσεις στο εσωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου