Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Λευκή σημαία έχει σηκώσει το ΧΑ

Απο κέρδη 3% γύρισε σε αρνητικό πρόσημο - απώλειες 35% από την αρχή του έτους.

Παρά τα αρχικά κέρδη της τάξης του 3% το ελληνικό χρηματιστήριο «κατάφερε» και έκλεισε με αρνητικό πρόσημο..... -έστω και οριακά- κατά 0,01% και θα ξεκινήσει την αυριανή συνεδρίαση από τις 1.434,22 μονάδες. 

Από την αρχή του έτους η αγορά υποχωρεί κατά 35%. Ακόμη και στο τέλος του εξαμήνου όπου είθισται οι μεγάλοι όμιλοι να «φτιάχνουν» τις αποτιμήσεις των θυγατρικών τους δεν παρατηρήθηκε καμία τέτοια προσπάθεια, απόδειξη ότι όλοι οι συμμετέχοντες στο ΧΑ έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και «ουσιαστικά το καράβι είναι ακυβέρνητο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αναλυτές. 

Σημείο αναφοράς της σημερινής συνεδρίασης ήταν η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας που έκλεισε με κέρδη 1,25% στα 8,91 ευρώ ενώ ενδοσυνεδρικά κατάγραψε και κέρδη 3%. Τα δημοσιεύματα ότι το κρατικό επενδυτικό fund του Κατάρ ενδιαφέρεται να αποκτήσει το 4% της Εθνικής έδωσαν ώθηση στον τίτλο αν και στη συνέχεια η τράπεζα με ανακοίνωσή της διέψευσε ότι υπάρχουν συζητήσεις. Οπως επισημαίνουν έμπειροι αναλυτές, αν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις θα διεξάγονται σε επίπεδο κυβέρνησης και σε αυτή τη φάση η διάψευση της διοίκησης της Εθνικής που κάνει λόγω για αύξηση κεφαλαίου και όχι για placement δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 115,75 εκατ. ευρώ με πακέτα 4 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 99 μετοχές έναντι 78 που υποχώρησαν ενώ 131 παρέμειναν αμετάβλητες. 

Ξεχώρισε ο τίτλος της 3Ε με κέρδη 3,34%, της Κύπρου με 3,45%, της Πειραιώς με 3,87%, της ΑΤΕ με 5,10% και της Βιοχάλκο με 4,04%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ υποχώρησε κατά 3,28%, του ΟΠΑΠ 2,11%, της Αlpha 1,22% και του ΟΤΕ 1,59%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου