Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Πιέσεις για το Κυπριακό μέσω ΟΗΕ καταγγέλλει η Λευκωσία

Για "κύκλους" που επιχειρούν να ασκήσουν πίεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει λόγο ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά από προκλητικές δηλώσεις Έρογλου ότι "το Συμβούλιο Ασφαλείας θα στριμώξει τους Ε/Κ"

"Συγκεκριμένοι κύκλοι επιχειρούν να ασκήσουν πιέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά ώστε να λειτουργεί στις διαπραγματεύσεις υπό καθεστώς απειλών", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Στέφανος Στεφάνου, τονίζοντας ότι δεν είναι αυτή η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και των εκπροσώπων τους.

"Απάντηση της πλευράς μας στις πιέσεις και προθέσεις για επίρριψη ευθυνών, είπε ο κ. Στεφάνου, είναι η εμμονή στις διαπραγματεύσεις, η συνέπεια στη συμφωνημένη βάση λύσης, η συνεχής διεθνοποίηση του προβλήματος και η καταγραφή της εποικοδομητικής στάσης της πλευράς μας.

Η Άγκυρα ετοιμάζεται να "στριμώξει" την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω τουΣυμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ισχυρίζεται ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Άγκυρα, ο Έρογλου υποστήριξε ότι θα τεθεί από την Τουρκία ζήτημα συζήτησης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, στα οποία αναγνωρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ μετέδωσε ότι ο Έρογλου φέρεται να δήλωσε ότι με αυτό τον τρόπο θα ασκηθεί πίεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Παράλληλα, μιλώντας στον "Φιλελεύθερο" ο εκπρόσωπος Τύπου της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο νησί, δήλωσε ότι ο Νοέμβριος θα είναι μήνας - ορόσημο για την επίλυση. Ο Χοσέ-Λουίς Ντίας λέει ότι τότε θα γίνει μια αξιολόγηση των απευθείας διαπραγματεύσεων στην έκθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Στην έκθεση θα δοθεί μια καθαρή εικόνα τού τι επιτεύχθηκε και τι όχι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η αξιολόγηση, εξήγησε, στόχο θα έχει να βοηθήσει τη διαδικασία και όχι να κατηγορήσει οποιονδήποτε. Ο κ. Ντίας, 41 ετών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, δεν αποκρύβει την πεποίθησή του ότι οι συνομιλίες μπορούν να προχωρήσουν πολύ μέχρι το τέλος του χρόνου και οι δύο ηγέτες να φτάσουν στο σημείο να πουν ότι είναι σε θέση να καταλήξουν σε συμφωνία. Ξεκαθαρίζει ότι πιέσεις από μέρους των Ηνωμένων Εθνών δεν θα ασκηθούν, αλλά αυτό που μπορεί να γίνει είναι να καταθέσουν ιδέες και εισηγήσεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν αναμένεται να προσκαλέσει τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Η υπόδειξη προς τους δύο θα αφορά την εντατικοποίηση των συνομιλιών, και την αύξηση του ρυθμού των συναντήσεων προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία το Νοέμβριο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο γενικός γραμματέας θα αναφερθεί και στο ενδεχόμενο σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου