Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Αύξηση ρεκόρ των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες - Στο κενό οι φήμες για απόσυρση χρημάτων από καταθέτες

Δεν κάμπτεται με τίποτα η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι καταθέτες στις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με έκθεση της ΕΚΤ,

τον Μάϊο παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.


Ειδικότερα, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν στα 379,7 δισ. ευρώ από 373,1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, αναρριχήθηκαν δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή καταγραφής των στοιχείων το Μάρτιο του 1998.

Οι ίδιες αναδικές τάσεις καταγράφηκαν στο ίδιο διάστημα οι τραπεζικές καταθέσεις σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, οι καταθέσεις στα ιρλανδικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έφτασαν τα 685,3 δισ. ευρώ το Μάιο από 655,3 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι ισπανικές καταθέσεις ανήλθαν στα 2,239 τρισ. ευρώ από 2,183 τρισ. ευρώ. Στην πορτογαλία, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων διαμορφώθηκε στα 308,9 δισ. ευρώ από 295 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 300 δισ. ευρώ.
'Αμεσα οι κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δοθούν στις τράπεζες οι εγγυήσεις των 15 δισ. ευρώ που είχαν αποφασιστεί από την κυβέρνηση τον Απρίλιο στο πλαίσιο της ενίσχυσης των τραπεζών με επιπλέον ρευστότητα φθηνού κόστους.
Πρόκειται για εγγυήσεις που θα δοθούν πέραν των 17 δισ. ευρώ που ήταν τα αδιάθετα κεφάλαια του πακέτου στήριξης των 28 δισ. ευρώ και οι οποίες θα οδηγήσουν στην άμεση έκδοση τραπεζικών ομολόγων που θα κατατεθούν στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας.
Τα επιπλέον αυτά 15 δισ. ευρώ ανεβάζουν στα 43 δισ. ευρώ το ποσό που θα λάβουν από το Δημόσιο οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των 28 δισ. ευρώ του «πακέτου» στήριξης. Πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής, εκτός καταθέσεων, ρευστότητας των τραπεζών και έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία η ρευστότητα των τραπεζών είναι πιεσμένη, δεδομένου ότι στις 30/6 οφείλουν να επιστρέψουν στην ΕΚΤ 19 δισ. ευρώ από τη λήξη του τελευταίου ετήσιου repo που είχαν συνάψει για την άντληση ρευστότητας.
Σημειώνεται ότι μόλις απελευθερωθούν οι επιπλέον εγγυήσεις των 15 δισ. ευρώ, οι τράπεζες θα προχωρήσουν, ακόμη και μέσα σε διάστημα εβδομάδας, στην έκδοση τραπεζικών ομολόγων που θα κατευθυνθούν στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου